El metge alemany que va diagnosticar el cas de diftèria d'un menor d'Olot, el doctor Stephan Scheneider, ha explicat avui com una de les claus que el va portar a apuntar a una malaltia sense casos a Espanya des de fa dècades a l'especial alerta que manté amb els nens que no estan vacunats.

En una entrevista concedida a Efe, Schneider ha fet extensiva aquesta sensibilitat a tots els pediatres, dels quals ha subratllat que, davant aquesta situació, tenen "una antena més posada".

Aquest doctor puntualitza no obstant això que, amb els nens vacunats, també es tenen en compte totes les possibles causes d'una afecció, però que el cas dels que no ho estan "condiciona molt i cal pensar en coses en què normalment no es fa".

Stephan Schneider admet que no havia tractat un pacient de diftèria ni a l'Hospital d'Olot ni al de Figueres ni durant la seva etapa a Alemanya.

Schneider estava no obstant això sensibilitzat amb aquesta malaltia, després que el seu avi es veiés afectat per ella en la seva infantesa i que aquest perdés dues germanes per la mateixa causa.

Aquest metge havia fins i tot publicat el 2011 un article en el seu web personal en el qual advertia del risc d'aparició d'algun brot de diftèria entre nens no vacunats i posava com a exemple un cas que es va donar en aquell temps al sud de França.

"El que vaig notar en aquell temps és que moltes famílies estaven desesperades, sense saber si vacunar i, per convèncer-les, vaig mirar a internet si hi havia alguna cosa i coincidia que hi havia aquella alerta europea", relata aquest pediatre de l'Hospital d'Olot.

Ara, Stephan Schneider ha estat qui ha hagut de donar una alerta d'aquest tipus, després que el metge d'urgències que va atendre el nen ingressat actualment a Barcelona li consultés sobre el cas.

"El coll tenia un aspecte poc normal i se'm va ocórrer el diagnòstic de la diftèria, ho vaig comentar amb altres companys i el cap de servei em va dir que endavant, que llancés l'alerta de sospita", conclou Schneider, l'activitat del qual a l'Hospital d'Olot s'ha vist avui alterada per la presència de mitjans de comunicació.

El pediatre ha aprofitat de tota manera aquest interès de la premsa per defensar els beneficis de la vacunació i negar que malalties com aquesta que s'ha detectat a Espanya després de dècades sense cap cas estiguin eradicades, "com bé saben els epidemiòlegs".