El metge que va detectar el cas de diftèria del nen d'Olot que es troba hospitalitzat a Barcelona ja havia advertit l'any 2011 del perill que comportava aquesta malaltia entre la població no vacunada. El doctor Stephan Schneider, que va diagnosticar la malaltia malgrat la manca d'afectacions a Espanya durant les últimes tres dècades, signa un escrit a la pàgina web de la seva consulta privada amb data de fa quatre anys en què alertava sobre la possibilitat que es produís una situació com l'actual.

Schneider, d'origen alemany i especialitzat en gastroenterologia pediàtrica, informava en el text de l'aparició d'un cas de diftèria al sud de França i advertia als pares que decideixen no vacunar els seus fills del risc que suposa davant de brots d'aquest tipus.

Una responsable de l'hospital d'Olot ha destacat el "mèrit" del diagnòstic realitzat per aquest pediatre, que coneixia aquest patogen per les seqüeles que va provocar en un dels seus avis i en altres familiars directes.

Al seu torn, l'alcalde en funcions d'Olot, Josep Maria Corominas, explica que l'ajuntament s'ha ofert com a mediador per coordinar sessions informatives sobre la vacunació. Segons reconeix, el cas de diftèria ha generat preocupació entre col·lectius com les AMPAS de les escoles. En aquest sentit, diu que tant els serveis pediàtrics l'hospital de la Garrotxa com també des de l'Àrea Bàsica de Salut d'Olot estan en constant contacte per si cal organitzar alguna sessió al respecte. Prova d'aquesta preocupació és que en els darrers dies s'han atès 150 consultes al CAP d'Olot de persones que tenen dubtes sobre la vacuna i també usuaris que anaven a vacunar-se o a posar-se els recordatoris.