Un nou protocol coordinarà els diferents dispositius que presten atenció psicològica en situacions d'emergència a les comarques gironines. El Servei d'Emergències Mèdiques (SEM) serà l'encarregat de coordinar els operatius, en què, a més dels seus efectius, també hi treballaran professionals de la Creu Roja i els vuit psicòlegs de Dipsalut.

Malgrat que ara s'ha formalitzat a través d'un protocol, el treball conjunt entre tots aquests dispositius ja fa temps que funciona. Segons va explicar ahir el delegat d'Interior a Girona, Albert Ballesta, fa dos anys que aquest nivell de coordinació funciona i, amb 57 activacions i més de 400 persones ateses, l'experiència ha estat "molt positiva". Aquesta coordinació es va començar a gestar durant els incendis de l'Empordà del 2012, i entre d'altres intervencions, s'ha activat després de la tragèdia de l'avió de Germanwings i per donar suport als Mossos d'Esquadra a l'hora de donar males notícies o d'intervenir en un cas de violència domèstica o d'agressions sexuals.

L'objectiu del protocol és evitar "la competència" entre els agents que treballen al territori i unir esforços en l'atenció psicològica que poden necessitar les víctimes d'una emergència, segons Ballesta. En aquest sentit, va voler deixar clar que el protocol no s'ha posat en marxa per "corregir carències" del sistema, sinó per optimitzar els recursos existents i evitar "competències i duplicitats"."Del que es tracta és que en cas de necessitat no sobrin ni faltin psicòlegs especialitzats", va assenyalar.

Segons va explicar ahir el vicepresident de Dipsalut, Josep Maria Corominas, aquest protocol podrà ser activat pels Mossos d'Esquadra, Bombers, policies locals, alcaldes i la Creu Roja "quan hi hagi circumstàncies excepcionals". A més d'atendre les víctimes directes d'una emergència, també donaran suport a les víctimes secundàries -l'entorn de l'afectat- i els mateixos professionals que han ajudat en l'assistència.

Un cop activat, un centre de coordinació comandat pel SEM avalua les necessitats concretes i deriva els efectius necessaris.

En aquest sentit, el responsable d'Interior a la demarcació va recordar que l'atenció especialitzada en cas d'emergència és "clau", perquè si arriba tard hi pot haver un bloqueig per part de les víctimes.

Tot i això, però, el "valor afegit" d'aquest nou protocol, segons va apuntar el director territorial del SEM, Jaume Heredia, és que ofereix una continuïtat assistencial, ja que preveu cobertura psicològica des del moment de l'emergènca fins a una possible transferència a la Xarxa de Salut Mental.