Luis Sepúlveda i Muhammad Yunus a l'examen de Castellà, i Miquel Barceló i Maria Àngels Anglada al de Català eren els autors que ahir van haver de comentar els estudiants que començaven la selectivitat. Els exàmens, però, també els demanaven coneixements sobre lectures obligatòries d'autors com Josep Maria de Sagarra, Jesús Moncada, Pedro Salinas o Cristina Fernández Cubas.

A Girona, la selectivitat va arrencar sense incidències i, fins demà, un total de 2.894 estudiants s'examinaran als tretze tribunals constituïts arreu de la demarcació. Aquesta xifra suposa 113 alumnes més que fa un any; és a dir, un increment del 4%. El gruix de l'alumnat, 2.101, fa les proves als tribunals de la UdG, 270 a l'institut La Garrotxa d'Olot i 400 als Alexandre Deulofeu i Cendrassos de Figueres. A més, 13 alumnes amb dislèxia es van desplaçar a Barcelona, on hi ha un tribunal ordinari específic per a aquests estudiants amb necessitats especials.

A la primera opció de Llengua castellana i literatura, el comentari de text girava sobre un fragment d'Historia mínima de Luis Sepúlveda, inclosa a La lámpara de Aladino. La segona opció recollia un fragment d'El banquero de los pobres, de Muhammad Yunus.

En català, els autors escollits van ser Maria Àngels Anglada, amb un fragment de la novel·la El violí d'Auschwitz. La segona opció apostava per un text de Miquel Barceló, inclòs a Novel·les de ciència. La ciència i la tecnologia a la literatura. El cafè de la Granota, de Jesús Moncada, i El cafè de la Marina, de Josep Maria de Sagarra, van ser les dues lectures obligatòries que van sortir a l'examen.

Els nervis de darrera hora

El coordinador de les Proves d'Accés a la Universitat (PAU) a Girona, Pepus Daunis, va explicar que només sis alumnes no s'hi van presentar; la majoria, ho feien per lliure i només els constava el cas d'una noia que es trobava malament. Si, finalment, al·leguen alguna raó de pes, podran repetir els exàmens la setmana vinent al tribunal d'incidències de Barcelona.

A dos quarts de nou del matí, els responsables de cada tribunal ja estaven llistat en mà cridant els aspirants a universitaris. Aquest va ser un moment de nervis entre els alumnes, que, després de setmanes estudiant, s'enfrontaven a les proves sense els apunts. A la porta de les aules penja un cartell que indica clarament que els mòbils estan prohibits. "Si detectem un mòbil encès, ni que sigui en silenci, serà motiu d'expulsió", va advertir un professor. L'avís per a navegants va provocar que alguns estudiants s'aixequessin i anessin fins a la bossa que havien deixat a la part posterior de la classe a apagar els seus telèfons. Després de comprovar les llistes i repartir les etiquetes que cada alumne havia d'enganxar als exàmens, va arribar l'hora de la veritat. "Fa tres setmanes que estudiem i espero aprovar, la veritat és que ara estic una mica nerviosa", va reconèixer abans d'entrar a l'aula la Michelle, que venia de l'institut Baix Empordà de Palafrugell i que vol ser educadora social.

Preocupats per la nota de tall

Obtenir la nota de tall suficient per entrar al grau universitari desitjat és la preocupació principal dels alumnes. "Els estudiants ja han fet simulacres a les aules i coneixen bé com funcionen els exàmens, però els nervis vénen sobretot per obtenir la nota desitjada que els permeti estudiar allò que volen", va reconèixer el coordinador de les PAU, Pepus Daunis.

La Clàudia -companya d'institut de la Michelle- vol ser arquitecta. Ahir al matí esperava que els nervis no la traïssin durant els tres dies d'exàmens. Al seu costat hi havia en Daniel, qui deia que aprovar castellà i català és assumible, però que cal anar a buscar nota. "Són els dos exàmens que més m'he preparat perquè treure un cinc és fàcil però és complicat pujar nota", va manifestar.

Aquest matí es fan les proves d'Història i història de la filosofia i Llengua estrangera. Les notes se sabran a partir del 26 de juny.