El germà del president d'ERC és un enginyer tècnic en hortofructicultura que s'havia passat la seva vida laboral formant joves en risc d'exclusió fins que l'any 2000 va aterrar al Grup Ferrovial com a cap de Serveis. Nou anys després va ser ascendit a gerent de Clients Públics de Jardineria i Obres i l'octubre de 2013 va ser nomenat apoderat solidari d'algunes de les empreses més importants del holding de Grup Ferrovial: Cespa Jardineria, Cespa Compañía Española de Servicios Públicos Auxiliares, Ferroser Servicios Auxiliares, Ferroser Infraestructuras i Grupesa.

En declaracions a El Confidencial, Ferrovial va desvincular la seva promoció del fet que sigui germà del president d'ERC i va atribuir el seu ascens a la seva vàlua professional.

L'assumpció de noves responsabilitats li va comportar també encarregar-se del projecte Smart Forest, presentat a Girona el juny de 2013, i que té com a objectiu la generació tèrmica a partir de calderes de biomassa utilitzant combustible d'origen forestal.

L'ascens de Junqueras també va coincidir en el temps amb el fet que Cespa -que basa la seva activitat en l'obtenció de concursos públics- incrementés de forma notable el volum d'adjudicacions a Catalunya, fins al punt de provocar que la policia hagi obert una investigació per l'increment de la facturació de l'empresa.

Entre els contractes més destacats hi el de la recollida de brossa a les presons catalanes (2011), que li va reportar 1,2 milions d'euros; el contracte de recollida de residus a la Garriga durant 8 anys per valor de 3,85 milions d'euros.

A la província de Girona, Cespa va aconseguir ampliar el seu radi d'influència aconseguint contractes amb diferents administracions locals, com Palafrugell, Sant Feliu de Guíxols, Tossa de Mar, Cassà de la Selva o Sant Feliu de Buixalleu.