El cas Manga deixarà d'investigar-se al Jutjat d'Instrucció número 1 de Lugo. La seva titular, Pilar de Lara, en una interlocutòria de 27 de maig d 2015, s'ha inhibit a favor del jutjat de Santa Coloma de Farners que per torn correspongui sol·licitant que obri les diligències corresponents i segueixi amb la investigació. La magistrada ha decidit partir la causa com sol·licitava el ministeri fiscal i les defenses dels principals implicats per tal que els delictes comesos a la província de Girona, principalment a la comarca de la Selva, s'investiguin des d'aquí.

La inhibició seria automàtica si el jutjat de Santa Coloma de Farners accepta la competència però hi ha la possibilitat que aquest la rebutgi i hagi de ser el Tribunal Suprem qui ho decideixi. Mentre es resolgui la qüestió de competència, seguirà sent Pilar de Lara qui practiqui diligències de forma provisional.

De moment, el que ha decidit la instructora és fer una peça exclusiva per als delictes comesos en el si del Consell Comarcal de la Selva i l'Ajuntament de Sant Hilari Sacalm i deixa al marge bona part dels que afecten GRS Arc Local -l'empresa de recaptació que treballava pel Consell i d'on parteix la investigació- per resoldre en una altra interlocutòria si també s'inhibeix. Els casos que impliquen GRS Arc Local afecten l'ens comarcal però també alguns òrgans de la Diputació de Girona, diversos ajuntament de la província i altres institucions d'arreu d'Espanya.

La investigació no està tancada perquè el Servei de Vigilància Duanera (SVD) encara ha de completar les anàlisis dels equips informàtics, correspondència electrònica i documentació comissada al Consell Comarcal de la Selva, Xaloc, Patronat de Turisme Costa Brava-Girona, ajuntament i persones implicades en aquest cas de corrupció -polítics, militants, funcionaris i empresaris.

No es descarta la possibilitat que el nombre de fets investigats augmenti però en la interlocutòria d'inhibició, la jutgessa identifica 14 fets presumptament delictius vinculats exclusivament al Consell Comarcal de la Selva i l'Ajuntament de Sant Hilari que es van produir, principalment entre 2009-2013:

1. Finançament de CiU

La jutgessa considera que l'administrador de GRS ARC Local i Think Twice Again SL, Alxandre Ros Valls, va utilitzar aquesta darrera empresa com a "pantalla" de Sorea SA per entregar un taló a l'exalcalde de Sant Hilari Sacalm i expresident del Consell Comarcal de la Selva, Robert Fauria (CiU), destinat a l'adquisició de material publicitari i promocional de CiU. La finalitat era "ocultar al màxim, l'origen i la destinació final (suposadament finançament a la promoció del partit polític en període electoral per part de Sorea).

2. Tràfic d'influències d'ERC

Es refereix al cas de l'exregidora d'ERC d'Arbúcies, Carmen Córdoba, que va ser descoberta realitzant "fraus, exaccions il·legals i falsedat documental" mentre treballava a GRS Arc Local i a qui l'exsecretari d'Organització d'ERC, Josep Carrapiço, va encobrir aconseguint-li alhora que no fos denunciada i millores salarials. "Com a contrapartida", CiU va mantenir el pacte amb ERC al Consell.

3. "L'empleat 8.000"

Es tracta d'un cas de malversació de fons públics i falsedat en document mercantil. Bàsicament, Think Twice contracta el número 8 de CiU a Sant Hilari Sacalm en les eleccions de 2011, Francesc Xavier Pacheco Fernández, i el paga a través de fons desviats del Consell Comarcal o l'Ajuntament de Sant Hilari. Fauria i Pacheco "ideen" el pla.

4. Funcionaris públics a sou

La policia duanera va descobrir les relacions existents entre funcionaris encarregats de les adjudicacions al Consell Comarcal de la Selva i altres entitats locals i el personal de GRS Arc Local. Es tracta de vincles familiars o remunerats en diners o espècies que els duen a "afavorir GRS Arc Local" en l'obtenció de contractes públics. Es tracta de delictes de "falsificació de certificats, suborn i negociacions prohibides a funcionaris públics".

5. L'oposició pactada

El candidat número 7 de CiU per Sant Hilari Sacalm l'any 2011, Benjamín Pérez Gutiérrez, també va estar tocat per la benedicció paternalista de Robert Fauria en un assumpte de "prevaricació, revelació de secrets i tràfic d'influències". La investigació policial posa de manifest que amb anterioritat a un procés selectiu per cobrir una vacant al Consell Comarcal de la Selva, aquesta ja estava adjudicada al militant convergent.

6. Els menjadors

La concessió a Eurest del servei de menjadors escolars de la comarca de la Selva és, presumptament, un "delicte contra l'administració". L'auto de la jutgessa indica que la direcció política del Consell Comarcal i els representants d'Eurest es van reunir per pactar els termes en què sortiria a concurs la concessió i el plec de clàusules administratives.

7.El germà de Junqueras

Tal com avançava ahir Diari de Girona, Roger Junqueras Vies, germà del president d'ERC, Oriol Junqueras, estaria implicat al cas Manga com a "cooperador necessari" en el "muntatge" d'un procediment negociat que va guanyar Nora SA, participada en un 40% per Cespa -empresa que té contractat Junqueras-, amb l'objectiu d'estalviar ?l'IVA al Conell Comarcal. "Delicte contra l'administració" -passin al punt 14.

8. Caldera de biomassa

Es tracta d'un altre delicte contra l'administració. L'Ajuntament de Sant Hilari va preparar un concurs negociat sense publicitat per comprar una caldera de biomassa que Fauria volia "atorgar" a Solucions Bioenergètiques Integrals SL, "la qual presumptament va preparar les condicions tècniques".

9. Els amics del bar

El delicte no es va consumar perquè l'SVD el va abortar però la intenció de Fauria i l'actual cap de CiU a Sant Hilari Sacalm, Albert Santaugini, era treure a concurs la concessió del bar de la piscina per adjudicar-li a "algú del municipi" i "afí als seus interessos". Ambdós estan "implicats" en un delicte contra l'administració pública en grau de temptativa.

10. Frau a la Seguretat Social

Les intervencions telèfoniques a Robert Fauria van permetre esbrinar que l'empresa que gestionava la pizzeria Villavecchia -traspassada pel polític- "va incórrer de manera sistemàtica en diverses infraccions contra l'Hisenda Pública i la Seguretat Social".

11. Les notificacions

Es tracta d'una presumpta irregularitat al Consell Comarcal de la Selva mentre el presidia Jordi Gironès Pasolas el 2009 que va permetre a GRS Arc Local fer-se amb l'adjudicació del servei de notificacions.

12. Concurs de GRS

S'han detectat irregularitats en l'adjudicació a GRS, l'any 2011, del contracte d'assistència tècnica al Consell Comarcal. El concurs es va fer perquè un jutge havia anul·lat el concurs de 2010, que també havia guanyat GRS, per irregularitats en el plec de clàusules.

13. El 3%

"Existirien converses sobre la manipulació" del concurs del servei de correspondència del Consell Comarcal. Concretament, una clàusula que obligava a destinar el 3% de la facturació a causes de responsabilitat social corporativa però que "en veritat aniria destinada a sufragar altres despeses que el Consell Comarcal de la Selva no tindria conceptuats".

14. Nora SA

Entregar a Nora SA el contracte per a la senyalització d'itineraris de l'Associació Boscos de Bruixes i Bandolers obeïa a un pla de Fauria per "garantir-se l'adjudicació de determinades subvencions d el'Estat, la Generalitat i la Unió Europea" i estalviar-se l'IVA en l'operació. A tal efecte es van falsificar documents justificatius de les despeses.