El Banc dels Aliments de Girona ha reunit 180 tones de productes en el recapte que va organitzar el cap de setmana passat, 30 més de les que s'havia fixat com a objectiu. Aquesta campanya solidària va mobilitzar 1.700 persones voluntàries que, per torns, es van fer càrrec dels diferents punts de recollida distribuïts en 140 supermercats d'una quarantena de municipis gironins.

Gràcies al bon resultat del recapte, les prestatgeries del magatzem del Banc dels Aliments de Girona tornen a estar plenes i, tal com va afirmar el seu vicepresident, Joan Jorba, "això tranquil·litzarà una mica la situació" fins que arribin les aportacions de la Unió Europea. Aquests productes s'haurien d'haver subministrat entre els mesos de març i abril, però tot just es rebran a partir de la setmana que ve i no es començaran a repartir fins a principis de juliol. Per aquest motiu, el Banc dels Aliments va decidir avançar un mes el recapte d'estiu que, originàriament, només es realitzava a la Costa Brava i que enguany s'ha ampliat a l'interior. "Era la primera vegada que es feia a tantes poblacions i a tantes botigues, vèiem que funcionava però no sabíem fins a quin nivell s'hi abocaria la gent i s'hi ha abocat", va valorar Jorba.

El recapte es va centrar en llet, oli, conserves, farina, sucre i cacau en pols -tot i que les donacions van incloure molts altres tipus de productes-. Allà on hi ha entitats benèfiques, els aliments recollits entre divendres i dissabte es van quedar al territori, perquè aquestes organitzacions els distribueixin. Pel que fa a la resta de productes, es van transportar fins al magatzem del Banc dels Aliments a Girona, on ahir al matí es va enllestir la feina de classificació i de preparació per a la seva distribució a la resta d'associacions humanitàries. Joan Jorba va explicar que el repartiment de productes es fa en funció del nombre de beneficiaris de cada entitat.

Sucs de fruita pel veto rus

La casualitat ha fet que el recapte del 5 i el 6 de juny coincidís amb l'arribada d'un gran volum de sucs de fruita, provinents de taronges i de mandarines que el veto rus ha impedit comercialitzar.

A nivell d'Estat, les fundacions del Banc dels Aliments han arribat a un acord amb el Ministeri d'Agricultura per tal de convertir aquests excedents de fruita en sucs. Per donar-hi cabuda, el Banc de Girona ha aconseguit la col·laboració de propietaris de dues naus industrials més: en una s'hi acumulen 72 palets de productes i a l'altra, més de 30 -segons explicava el vicepresident-.