Les anàlisis epidemiològiques fetes arran de la detecció d'un cas de diftèria a Olot han identificat un nou portador del bacteri. Es tracta d'un adult que forma part del segon cercle del nen malalt. El conseller de Salut, Boi Ruiz, ahir va assegurar que és una "bona notícia" perquè primer van fer frotis de faringe a 57 nens i van detectar vuit portadors. Ara, han pres mostres a una trentena de persones més però només una ha donat positiu.

Boi Ruiz va recordar que això no vol dir que estigui malalta, perquè són persones vacunades, però s'han de tractar amb antibiòtic per evitar que d'altres de no immunitzades emmalalteixin. "No estem davant de cap epidèmia ni alarma sanitària de cap tipus", va indicar el conseller.

"Això és bo perquè vol dir que com més ens allunyem del nen malalt, menys portadors hi ha", va explicar Ruiz. Tots aquests portadors, que no han desenvolupat la diftèria, se sotmeten a un tractament amb antibiòtics per eliminar-lo. "No per ells, perquè estan perfectament, sinó per evitar que afecti alguna altra persona no immunitzada", va detallar el màxim responsable de Salut.

El conseller va exposar que els antibiòtics estan funcionant bé i que esperen poder dir, al llarg de la setmana vinent, que ja no hi ha més portadors del bacteri. Mentre dura el tractament, aquestes nou persones s'estan a casa per evitar que hi hagi nous portadors. Segons Ruiz, diumenge i dimarts faran els últims controls als vuit nens i el 18 de juny esperen poder informar que han destruït el bacteri. Caldrà esperar uns dies més perquè els antibiòtics facin efecte en l'adult. "Llavors sí que podrem dir que ja no hi ha més portadors", va afirmar Ruiz.

El conseller de Salut va explicar que el nen d'Olot continua ingressat a la Vall d'Hebron estable dins la gravetat severa i amb alguns òrgans funcionant de forma assistida. "Cada dia que no empitjora, és un dia més d'esperança", va exposar Boi Ruiz, qui va afegir que tampoc s'han detectat símptomes de millora en el nen.

Augment de la vacunació

La detecció del cas ha fet disparar el nombre de vacunacions a la comarca de la Garrotxa. Les dades del Departament de Salut de la Generalitat indiquen que han incrementat un 401%. Del 18 al 28 de maig es van vacunar 64 persones, mentre que entre l'1 i l'11 de juny han estat 263, la majoria adults que s'han posat el recordatori.