David Mascort, alcalde de Vilablareix, serà amb tota probabilitat el nou president d'ERC a les comarques gironines a partir del 4 de juliol. Mascort és ara mateix l'únic aspirant la presidència que recollirà avals, segons fonts pròximes. L'actual batlle de Vilablareix, que també serà diputat provincial, ja va disputar la presidència a Josep Maria Rufí, que al final va resultar guanyador i que ha dirigit la formació des de febrer de 2012. Rufí tancarà una etapa en la qual s'havia proposat recuperar representació municipal a les mitjanes i grans poblacions gironines.

Fonts republicanes van assenyalar que el congrés se celebrarà el 4 de juliol dins del procés normal de renovació que està afrontat la formació republicana. Fins ara només David Mascort ha mostrat la seva voluntat de repetir com a candidat a presidir el partit. A excepció d'alguna candidatura sorpresa, no es preveu que hi hagi cap altre aspirant.

L'exalcalde de Torroella de Montgrí i cap del grup municipal d'ERC, Josep Maria Rufí, va ser escollit el febrer de 2012 com a president de la Federació de Girona d'ERC. Rufí va aconseguir 187 vots dels militats -el 55% dels 340 vots emesos- 42 vots més que l'altre candidat a la presidència i alcalde de Vilablareix, David Mascort. Prèviament però fins a quatre aspirants van fer públiques les seves aspiracions a dirigir el partit. Un pacte final entre Carles Bassaganya i Rufí va donar aquest una majoria suficient per imposar-se a Mascort.

Fins ara la direcció de la Federació d'ERC a Girona està formada pel mateix Josep M. Rufí com a president, Carles Bassaganya com a vicepresident, Mireia Mata com a secretaria d'organització.