A les escoles d'Olot hi ha 47 nens sense vacunar, malgrat el recent cas de diftèria, segons dades que el conseller de Salut, Boi Ruiz, va facilitar ahir. Davant aquesta situació, el conseller va valorar, en roda de premsa a Barcelona, la necessitat d'impulsar una campanya de conscienciació per oferir "informació veraç" sobre l'eficàcia de les vacunes, que es posarà en marxa les pròximes setmanes.

Els últims deu dies, i arran del cas del nen d'Olot infectat pel bacteri de la diftèria, nombrosos ciutadans de la comarca de la Garrotxa han anat als centres de salut per consultar amb els metges de capçalera si calia que es vacunessin.

Campanya de conscienciació

La campanya de conscienciació sobre les vacunes que posarà en marxa la Generalitat no serà la clàssica -tal com va explicar el mateix Boi Ruiz-, sinó que comptarà amb la participació d'experts amb l'objectiu que tots els ciutadans estiguin correctament informats i "tinguin clar per què es vacuna".

El conseller de Salut va informar que l'estat del nen afectat per diftèria, que segueix ingressat a la unitat de cures intensives de l'hospital Vall d'Hebron de Barcelona, no presenta novetats i que "està estabilitzat, cosa que sempre és positiva".

"Esperem que al llarg de les pròximes setmanes pugui haver-hi una evolució, com esperen els metges de l'hospital", segons va indicar el conseller de Salut, esperançat.

Respecte als altres vuit nens i a l'adult que també són portadors del bacteri però que no han desenvolupat la malaltia perquè estan vacunats, el conseller va indicar que continua el seu procés de presa d'antibiòtics sense novetats i que aquest pròxim diumenge se'ls farà un nou frotis de les amígdales per comprovar si el bacteri ha desaparegut.

De moment, Boi Ruiz no s'ha posat en contacte amb les famílies d'aquests 47 nens d'Olot que no estan vacunats, però "si és necessari, ho farem", va indicar ahir, per afavorir la vacunació i evitar nous contagis de diftèria.

El màxim responsable del Departament de Salut de la Generalitat va recomanar, també, que totes les persones més grans que no estiguin segures de si estan o no vacunades que vagin als seus metges de capçalera, perquè els posin al dia, si és necessari."No hi ha una epidèmia de diftèria", va dir contundent, de manera que no és necessària una campanya de revacunació massiva a Catalunya.

Preguntat sobre l'opinió de la monja i doctora Teresa Forcades, que no és partidària de les vacunes, el conseller Boi Ruiz va precisar que "el que no està vacunat no està protegit", sense voler entrar en més controvèrsies sobre aquest tema.

Sobre la decisió del Ministeri de Sanitat d'implantar la vacuna de la varicel·la, Boi Ruiz es va mostrar d'acord amb aquesta proposta, encara que va precisar que "haurem de parlar" en el Consell Interterritorial de Salut de l'edat en la qual s'han de vacunar els nens i les nenes.

El conseller de Salut de la Generalitat va fer aquestes declaracions als periodistes després de la presentació dels resultats del Programa de Prevenció i Atenció a la Cronicitat de Catalunya, que es va implantar fa tres anys i que ha identificat 150.000 persones com a pacients crònics complexos.