En David Antelo té 42 anys, viu a Montagut i és usuari de la Xarxa de Salut Mental. Ell mateix es defineix com "un activista" que vol demostrar que les persones amb una malaltia mental són "molt més que un diagnòstic". Per fer-ho, forma part de l'Associació Obertament, de la Comissió Mixta de Salut Mental de les Comarques Gironines i treballa amb Mentalitza't, un web de divulgació sobre la malaltia mental elaborat per pacients garrotxins.

A través de la Comissió Mixta, David Antelo participa en un programa per relatar als alumnes d'institut la seva experiència en primera persona, una tasca, explica, que l'ha ajudat a "visualitzar el progrés" que ha fet, "a adonar-me de com estava i com estic".

Destaca que és una oportunitat per trencar els estigmes des de joves i que la reacció dels alumnes de secundària a les xerrades és molt bona. "Quan comencem, els preguntem què saben de la salut mental i parlen de bogeria, d'incomunicació... però quan comencem a parlar estan molt atents i amb respecte, i surten preguntes molt interessants", afirma.

"S'acaben adonant que el típic boig és el que no està ben tractat, que una cosa és una crisi puntual i l'altra, el dia a dia, perquè parlem de salut mental en positiu", detalla Antelo.

En aquest sentit, recalca que és important ser curós amb el llenguatge i analitzar les causes de fons que ens porten a parlar sempre de la part negativa de la malaltia mental.