"Mare meva, ja la tenim aquí"

La microbiòloga que va confirmar el cas de diftèria d'Olot relata la sopresa del positiu

15.06.2015 | 07:14

El cas de diftèria del nen d'Olot és el primer cas d'aquesta malaltia en 28 anys i el laboratori del Centre Nacional de Microbiologia és on es va confirmar el positiu. La científica Silvia Herrera explica que el positiu va ser una gran sorpresa, però també relata que fa vuit anys es van integrar a la xarxa europea sobre la diftèria perquè sabien que la malaltia no està eradicada i, per tant, podia arribar en qualsevol moment a Espanya, com ha passat.

"Quan vaig veure el positiu en diftèria, el primer que em va passar pel cap va ser: ja la tenim aquí", explica a la científica del Centre Nacional de Microbiologia Silvia Herrera, que va confirmar en el seu laboratori el primer cas d'aquesta malaltia que s'ha donat a Espanya en 28 anys.
Des de l'any 2007, aquest centre, dependent de l'Institut de Salut Carlos III de Madrid, es prepara per diagnosticar un suposat cas de diftèria, una malaltia de la qual no s'havia registrat cap cas des de feia dècades i que el passat 30 de maig va aparèixer davant la microbiòloga Silvia Herrera.
Tot va començar fa vuit anys, quan el llavors subdirector del Centre Nacional de Microbiologia, Carlos Domingo, va pensar que havien de tenir el diagnòstic preparat de diftèria, perquè la malaltia no estava eradicada i podia arribar en qualsevol moment a Espanya.
"Ens vam integrar a la xarxa europea Diftèria Net (Difnet) i vam començar a formar-nos per aprendre a fer el diagnòstic i la tipificació" de les mostres, indica la científica titular del Centre Nacional de Microbiologia.
Periòdicament els professionals del centre reben panells de control de qualitat externs, que són vuit mostres faríngies falsejades en què hi pot haver o no diftèria i de les quals han de fer el diagnòstic.
Herrera assenyala que la idea d'aquesta xarxa és estar entrenat per un bacteri que no es veu, i que almenys un laboratori de referència a cada país estigui preparat per respondre davant un avís.
La tràgica oportunitat per comprovar l'eficàcia d'aquest entrenament ha arribat vuit anys després, el passat 29 de maig, quan des de Catalunya van enviar les mostres d'un nen, veí d'Olot.
"Em van dir que hi havia una sospita i que la volien descartar, perquè no pensaven que fos diftèria", recorda.
No obstant això, "vam fer les proves i va sortir positiu i va ser una gran sorpresa. Quan el vaig veure, el primer que vaig pensar va ser: mare meva, ja la tenim aquí".
No obstant això, Herrera està convençuda que Espanya està protegida davant aquest bacteri gràcies al nivell de cobertura vacunal. "Aquests casos solen ser esporàdics", assegura.

Importància de les vacunes
En aquest sentit, destaca la importància de la immunització i afirma que el fet de no haver vist casos de diftèria des de fa 30 anys és gràcies a la vacuna, una de les més antigues que existeixen i, per això, una de les més segures.
"La vacuna és segura, eficaç, i el fet que la diftèria estigui en procés d'eradicació és gràcies a ella", subratlla.
Actualment el Centre Nacional de Microbiologia està comparant les mostres de les nou persones que són portadores asimptomàtiques del bacteri per comprovar si les soques són iguals que les del nen ingressat i tenen un origen comú, i iniciar, així, la investigació epidemiològica que pugui portar a identificar la font de contagi.
"És molt difícil -identificar la font- perquè el reservori d'aquestes soques és l'ésser humà. No sé si arribarem a font però, ?almenys, podrem dir que no hi ha un solapament de casos, sinó que estan tots relacionats", confia.
Sobre la vacuna, divendres es va conèixer que a les escoles d'Olot hi ha 47 nens sense vacunar malgrat els cas de diftèria. Davant d'això, el conseller de Salut, Boi Ruiz, va destacar la necessitat d'impulsar una campanya de conscienciació eficaç per oferir "informació veraç" sobre l'eficàcia de les vacunes, que es posarà en marxa en les properes setmanes, segons va anunciar.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Augmenten els desnonaments a les comarques gironines

Augmenten els desnonaments a les comarques gironines

587 famílies perden la casa per no poder pagar el lloguer, 476 no han aconseguit afrontar la...

El Govern admet que «s´ha anat a remolc» en la lluita contra la vespa asiàtica

El Govern admet que «s´ha anat a remolc» en la lluita contra la vespa asiàtica

Assegura que a partir d'ara prioritzarà la lluita contra aquelles espècies invasores que ataquen...

Mor un home en un xoc frontal entre un cotxe i una furgoneta a Ventalló

Mor un home en un xoc frontal entre un cotxe i una furgoneta a Ventalló

Dues persones van resultar també ferides i van haver de ser evacuades a l'hospital Josep Trueta

La Fira de Sant Lluc manté les activitats al centre d´Olot

La Fira de Sant Lluc manté les activitats al centre d´Olot

La festa arriba aquest cap de setmana amb un nou format de la Fira del dibuix, amb concerts...

«Hem obert el negoci perquè no tenim res a celebrar»

«Hem obert el negoci perquè no tenim res a celebrar»

A Olot la meitat dels comerços han obert tenint permís per fer-ho mentre que a Banyoles, que no...

Declaració d'Independència

 
Consultori

Puigdemont al Parlament

Carles Puigdemont pot declarar la independència aquesta tarda però no ha aclarit si serà simbòlica o efectiva - El Govern espanyol, amb el suport del PSOE i Cs, diu que està disposat a prendre «les mesures que calguin» per evitar que tiri endavant


Enllaços recomanats: Premis cinema