Quan un sindicat peculiar -en un to certament amargant- et dedica un atac ad hominem com el que va publicar aquest diari el passat 11 de juny, resulta obligat respondre. Cal respondre en primer terme posant en context la Central Sindical Independiente y de Funcionaris (CIS-F) a l'Administració de l'Estat, una estructura que és sabut que viu gràcies als suculents i nombrosos cursos subvencionats, amb els quals teixeix una xarxa d'interessos personals. A més, podem dir, funciona com una espècie de Manos Limpias local: excel·lents i acreditables contactes amb la Subdelegació del Govern espanyol, amb el partit de govern a l'Estat i, també, amb el destacament de la Policia Nacional a Girona. És important de tenir en compte aquesta descripció per tal d'esquivar la primera trampa parada per la carta oberta dels membres d'aquest sindicat. La CUP denuncia i treballarà per posar llum sobre les irregularitats de funcionament a la Diputació de Girona. Totes: vinguin d'on vinguin. Ara bé, sempre reconeixent que els treballadors i treballadores de la corporació compleixen amb la seva feina i són, com a ciutadans, víctimes per igual de les grans xacres de les nostres institucions públiques: el favoritisme, l'endollisme, la corruptela i la corrupció. De fet, durant les darreres setmanes, diversos treballadors de la Diputació s'han posat en contacte amb la CUP per encoratjar-nos a fer allò que ningú ha fet durant anys.

És difícil negar, a aquestes altures, que les pràctiques irregulars hagin existit a la Diputació de Girona. N'hi ha per triar i remenar; la gent normal ens perdem, entre tants noms de casos. Alguns, tot i haver estat mediàtics, no deixen de ser la xocolata del lloro: indemnitzacions cobrades pels diputats tot i no haver assistit a ?reunions, elevades indemnitzacions per reunions curtes i insubstancials, càrrecs de confiança dels grups polítics als quals no se'ls ha vist mai el pèl... Però també hi ha els casos més importants: allà on es remenen moltíssims calés. Casos que constitueixen "merders que algú ha tapat" durant molts anys i que són els que menys semblen preocupar als inefables membres de CSI-F: adjudicacions molt dubtoses en obres de carreteres (el cas GISA) o el cas Manga (derivada del cas Pokemon, que investiga suborns a canvi, també, d'adjudicacions), per citar-ne un parell que han estat judicialitzats. Però també moltes altres adjudicacions, amb o sense concurs, que fan arrufar el nas i que a les comarques gironines hom no percep com el fruit de processos transparents i desinteressats.

Massa casos per una sola institució, que des de la CUP ens comprometem a investigar. A dedicar-hi hores per evitar que els recursos públics marxin per la claveguera de la corrupció. També ens comprometem a fer transparents a ulls de la ciutadania els grans patronats i consorcis. Aquests són els compromisos del nostre únic diputat i de les persones que l'ajudaran en aquesta tasca a la Diputació de Girona.