L'exalcalde de l'Escala Estanis Puig parteix com a favorit per encapçalar la llista del PSC al Parlament en els comicis d'aquest setembre. El primer secretari del PSC de Girona, Juli Fernández, va anunciar la setmana passada que no repetirà com a cap de llista. El mateix Fernández va anunciar que se centraria en el seu partit i l'alcaldia de Palafrugell i les especulacions s'han reobert amb un candidat com a preferit. La decisió, segons va comentar el primer secretari, es prendrà en el seu moment en assemblees, malgrat que no es descarta que s'organitzin unes primàries internes per escollir el millor candidat possible.

Estanis Puig va deixar l'alcaldia de l'Escala el passat dissabte i ja figura en les travesses per exercir un nou càrrec a partir del setembre. Segons fonts del PSC, Puig té molts valors afegits per ser qui succeeixi Juli Fernández com a cap de llista del PSC. Puig, que és l'actual portaveu del partit a la demarcació, és també el secretari de Política Municipal de la Federació de les Comarques Gironines del PSC a més de membre de l'Executiva Nacional del partit des de 2013. Al fet que mai va patir una derrota electoral a l'Escala, on a més han conservat l'alcaldia, cal sumar-hi que és vist com una figura que reconciliaria sectors enfrontats.

El primer secretari del PSC de Girona entén que el seu càrrec el va obligar en les passades eleccions autonòmiques a liderar la llista per assumir "una posició de màxim consens". La seva elecció es va produir en un context d'enfrontament entre l'exconsellera Marina Geli -ara diputada no adscrita i vinculada a Moviment d'Esquerres (MES)- pretenia encapçalar la candidatura per davant de Iolanda Pineda, alcaldable de Salt, i d'Ignasi Thió -que també va marxar i va fundar Avancem.

Fernández va explicar que el procediment d'elecció del futur "candidat o candidata a encapçalar la llista al parlament es farà a les assemblees de militants", va indicar. Sobre el fet si caldria fer unes primàries, el primer secretari socialista va assenyalar que "no descarto, si la gent ho vol, que es faci alguna mena de primàries internes". Fernández va descartar posicionar-se a favor de cap candidat però va assenyalar que "qualsevol pot ser cap de llista al Parlament si aconsegueix el suport de la militància".

A més d'Estanis Puig que té una dilatada trajectòria municipal i també té suports en l'àmbit nacional, també es podrien sumar a les travesses l'exalcaldessa de Palamós Teresa Ferrés, així com l'exalcaldessa de Salt Iolanda Pineda. En tots tres casos es tracta de militants destacats i que han col·laborat estretament amb Juli Fernández per mantenir viu el PSC en un període de crisi.