Experts de la Universitat de Girona i del Museu Memorial de l'Exili (MUME) de la Jonquera han col·laborat en la creació d'un portal a Internet que conté informació de 7.000 membres de les Brigades Internacionals a la Guerra Civil espanyol, SIDBRINT, que ha promogut la Universitat de Barcelona i que s'ha proposat ampliar la documentació fins als 35.000 brigadistes que es calcula que van venir a combatre al costat de la República.

La responsable del projecte, Lourdes Prades, va explicar que SIDBRINT combina "les metodologies de la història i la documentació amb l'ús de les noves tecnologies digitals".

En el treball hi han participat investigadors i historiadors de les universitats de Girona, la Complutense i Carlos III de Madrid, la de Castella-la Manxa, la de Salamanca, la Politècnica de València, la de Girona, la Rovira i Virgili de Tarragona, la de Bolonya, la de Zuric i la d'Erlangen-Nuremberg.

Pel que fa a Girona, el director del MUME, Jordi Font va explicar que ell i Jordi Gaig, de la UdG, hi van col·laborar tot aportant bibliografia sobre la presència de brigadistes al territori.

Lourdes Prades va recordar que la participació dels interbrigadistes a la Guerra Civil espanyola juntament amb la República va ser "un dels episodis que mostra millor la seva repercussió mundial i com va ocórrer un símbol de la lluita contra el feixisme".

El portal SIDBRINT ofereix informació de la procedència de cada brigadista, els seus possibles sobrenoms, professió, pertinença a organització política o partit, la seva participació en batalles o lluites de la Guerra Civil; i què els va passar després, si van morir, si van tornar als seus països d'origen, si van ser detinguts o si van ingressar a camps de concentració.

Per exemple, de l'enginyer nord-americà Hams Amlie s'informa que va ser ferit a Boadilla del Monte, va lluitar al Batalló Lincoln i va abandonar Espanya en protesta per la campanya d'aplicació de la pena de mort als brigadistes que desobeïen les ordres estrictes.

Actualment, Prades va informar que ja tenen documentats més de 7.400 brigadistes dels entre 30.000 i 40.000 que es calcula que van venir, així com més de 900 fonts informatives, si bé aquestes podrien superar les 10.000.

En fase de desenvolupament, va afegir Prades, el SIDBRINT prepara un sistema de geolocalització per ubicar els brigadistes en el temps, així com un sistema de classificació per data o enquadrament militar.

L'historiador alemany Walter Bernecker, de la Universitat Erlangen-Nuremberg, estudiós de la participació alemanya a la Guerra en els dos bàndols, va indicar que el portal és fonamental per a la historiografia alemanya ja que "la Guerra Civil espanyola també va ser, a escala menor, una guerra civil alemanya, i els alemanys es van enfrontar a les poques setmanes de l'inici de la contesa". "Per als antifeixistes alemanys, l'anhelada derrota de Franco era equiparada a una minva de poder per part de Hitler i Mussolini", va apuntar Bernecker.