L'Institut Pla de l'Estany ha guanyat la segona edició del premi Emprèn al Pla, que promou la iniciativa emprenedora entre els joves estudiants del Pla de l'Estany. El concurs, que està convocat per l'Ajuntament de Banyoles, reconeix la millor idea de negoci i pla d'empresa d'entre els projectes que presenten alumnes de tercer i quart d'ESO, de Batxillerat i cicles formatius dels instituts del Pla de l'Estany. El premi s'ha atorgat al projecte empresarial més innovador, amb més possibilitats de creixement de negoci, i que potenciï la creació de riquesa i de llocs de treball.

D'entre els projectes presentats, el guanyador d'aquest any ha estat "Unimón, all cultures in our shop - Botigues multiculturals al barri de la Farga de Banyoles". Aquest projecte ha estat redactat per cinc alumnes de quart d'ESO de l'assignatura d'emprenedoria de l'Institut Pla de l'Estany en el marc del projecte TONI Tenim Oportunitats Necessitem Idees, nascut en homenatge al professor Toni Carmona, mort fa tres anys. Són l'Àlex Esteba, l'Alba Roura, l'Adrià Vallès, l'Aminata Keita i en Conrad Stängel. Cadascú ha rebut una targeta comerç de l'Associació Banyoles Comerç i Turisme amb 100 euros.

El projecte Unimón pren forma empresarial a través de la cooperativa United World, i comença remodelant un local comercial de la plaça de la Pau per convertir-lo en una botiga ambientada en Àfrica, distribuïda en tres parts: zona de bar, de tallers i de venda. El projecte preveu reformar més locals inspirats en altres cultures d'Àsia i Amèrica. La idea és no només vendre productes, sinó també sensacions: aromes, textures, músiques i gustos d'altres regions del món i dinamitzar així La Farga.