Dilluns comença el Codi Risc Suïcidi

El nou protocol pretén disminuir les temptatives i garantir el control i seguiment de persones amb conducta suïcida

22.06.2015 | 07:09
El pacient és visitat pel psiquiatre durant l´ingrés hospitalari i, si cal, se´l remet a un centre de salut mental.

Aquest dilluns el departament de Salut posarà en marxa el Codi Risc Suïcidi a la Regió Sanitària de Girona, un nou protocol que pretén disminuir les temptatives de suïcidi i la repetició. A través de la definició d'un circuit per gestionar de manera homogènia les persones de risc identificades pels centres de la xarxa pública de salut, es vol reduir una de les primeres causes de mortalitat evitable. I és que des del 2007, les morts per suïcidi superen les causades per accidents de trànsit. Segons les dades de Salut, l'any 2013 a Catalunya es van produir 537 morts per suïcidi, amb una taxa de 7,2 morts per 100.000 habitants.
Les estadístiques no registren les temptatives d'autòlisi, però s'estima que hi ha una vintena de temptatives per cada suïcidi consumat. En general, les temptatives són més elevades entre les dones que en els homes, tot i que la mortalitat és més elevada entre els homes perquè solen utilitzar mètodes més radicals. El 86% de les persones que han intentat suïcidar-se presenten diagnòstics psiquiàtrics, essent la depressió major el principal factor de risc del suïcidi.
Seguint les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut i amb l'objectiu de disminuir la mortalitat, augmentar la supervivència de la població atesa per conducta suïcida i prevenir la repetició de temptatives d'autòlisi en els pacients d'alt risc, des de l'any passat s'està implantant el Codi Risc Suïcidi, que aquest dilluns 22 arriba a la Regió Sanitària de Girona, excepte a la zona de l'Alt Maresme.

El circuit a seguir
El codi defineix el circuit a seguir davant d'una temptativa de suïcidi. El primer avís el rep normalment el 061 CatSalut Respon, ja sigui via telefònica, presencialment per una activació d'atenció, o per qualsevol altre agent de salut.
El 061 CatSalut Respon garantirà el control i el seguiment de tots els casos i realitzarà una primera enquesta, a partir de la qual es determinaran els recursos que caldrà mobilitzar segons el grau de gravetat del cas. En els casos en què hi ha una necessitat d'assistència, aquesta es dóna in situ i es trasllada el pacient a un centre hospitalari, si és necessari.
El pacient ja és visitat pel psiquiatre durant el mateix ingrés. En el cas que es determini que hi ha un risc alt o moderat de suïcidi, es programarà una visita a un centre de salut mental en un termini màxim de deu dies. Si es tracta d'un menor, aquesta visita serà dins els tres dies següents.
El 061 CatSalut Respon farà un seguiment telefònic proactiu post alta del pacient al cap d'un mes, per garantir que hagi acudit a la visita programada al centre de salut mental. Com que a les comarques gironines tota l'atenció a la salut mental està gestionada per un sol proveïdor, l'Institut d'Assistència Sanitària, part dels objectius que persegueix el codi ja estan consolidats dins l'operativa habitual d'atenció davant d'una temptativa de suïcidi.
Les millores més evidents que comportarà la implantació del Codi a la demarcació seran el fet que l'activació del 061 CatSalut Respon garantirà el control i el seguiment de tots els casos i en garantirà la continuïtat assistencial, ja que la derivació a la xarxa de salut mental s'ha de fer dins uns terminis fixats.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Les Planes canviarà el nom de la plaça d´Espanya i l´anomenarà 1 d´Octubre

Les Planes canviarà el nom de la plaça d´Espanya i l´anomenarà 1 d´Octubre

La decisió busca homenatjar als que van defensar les votacions i es votarà al ple d'aquesta setmana

Augmenten un 12,3% les denúncies per violència de gènere a Girona

Augmenten un 12,3% les denúncies per violència de gènere a Girona

El 95,6% de les víctimes són dones i el 78% dels judicis acaben amb condemnes

El litoral gironí és un dels punts de la península amb més pol·lució per emissions de dièsel

El litoral gironí és un dels punts de la península amb més pol·lució per emissions de dièsel

Un estudi xifra en 170 les morts que s'haurien evitat a l'Estat si els vehicles no s'haguessin...

Girona negocia la cessió de l´edifici de l´antiga UNED perquè hi vagin entitats

Girona negocia la cessió de l´edifici de l´antiga UNED perquè hi vagin entitats

Les converses amb la Diputació, que és propietària de l'immoble de tres plantes, estan ben...

Música, esports i castells a la Festa Major de Banyoles

Música, esports i castells a la Festa Major de Banyoles

La penúltima jornada de la festa major de Banyoles va començar amb una àmplia...

Declaració d'Independència

 
Consultori

Puigdemont al Parlament

Carles Puigdemont pot declarar la independència aquesta tarda però no ha aclarit si serà simbòlica o efectiva - El Govern espanyol, amb el suport del PSOE i Cs, diu que està disposat a prendre «les mesures que calguin» per evitar que tiri endavant


Enllaços recomanats: Premis cinema