De poc ha servit enguany el refranyer popular que recomana que "fins al setanta d'abril no et llevis fil". La província de Girona ha viscut una de les primaveres més càlides dels últims anys arribant a registrar temperatures més pròpies dels mesos estiuencs. Amb el mercuri superant els trenta graus durant moltes jornades, han estat pocs els gironins que han seguit al peu de la lletra els refranys que recomanen no guardar la roba d'abrigar fins al canvi d'estació.

La primavera de 2015 ha aconseguit màximes de rècord en la majoria de municipis de la demarcació. En els vuit primers dies del mes de juny, per exemple, es van batre tots els registres històrics a la província de Girona, ja que es va viure l'onada de calor més prematura des que hi ha registres de temperatures. El mercuri es va enfilar fins als 35 graus a comarques com el Pla de l'Estany, el Baix Empordà o el Gironès. A Banyoles, per exemple, el dia 5 de juny va arribar a unes màximes inusuals de 34 graus mentre que la mínima es va situar en els 18, una temperatura que s'acosta als valors d'una "nit tropical"

Els gironins també van conviure amb una calor poc habitual durant el mes de maig, sobretot durant la primera quinzena del mes. La presència d'una massa ?d'aire càlid va provocar una anomalia de temperatura molt marcada a la demarcació i a tot Catalunya durant la primera quinzena de mes. Una situació meteorològica excepcional que va deixar xifres històriques. A l'estació meteorològica de La Molina, per exemple, el termòmetre es va enfilar fins als 26 graus el 13 de maig passat. Caldria remuntar-se fins al 1994 per trobar una temperatura similar.

La calor també va prémer de valent el 13 de maig a Ripoll quan es van superar tots els rècords. Aquell dia el mercuri marcava 33,1 graus a la capital del Ripollès, esmicolant el màxim de 32 graus que s'havia assolit el 30 de maig de 2001. El 13 de maig també va ser molt calorós en altres punts de la demarcació on es va aconseguir superar la màxima absoluta d'un mes de maig des que es registren dades. És el cas, per exemple, de la Vall d'en Bas on es van registrar 34,5 graus -l'anterior màxim en un mes de maig es va assolir el 2006 quan el termòmetre es va enfilar fins als 33,3 graus-; a Molló es van registrar 28,8 graus -deixant curt l'anterior màxim absolut de 27,6 graus aconseguit el 2001-; a Núria es va arribar el 13 de maig fins als 24 graus -2,2 més que la màxima absoluta registrada en un mes de maig que datava del 1999. La primavera del 2015 també serà recordada per les temperatures mínimes. A Núria, per exemple, es va assolir el rècord de temperatura mínima: 11,6 graus.

Aquesta inusual onada de calor durant un mes de maig no només va afectar la província de Girona sinó que es va deixar notar per tot Catalunya. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) la temperatura màxima va ser més alta que la màxima dels estius de 2013 i 2014 a 27 de les 160 estacions registrades. Són centres situats a punts del Pirineu, Prepirineu i prelitoral, on no feia tanta calor des de l'agost de l'any 2012.

Les previsions

Després d'una primavera més càlida de l'habitual avui, quan passin vuit minuts de dos quarts de set de la tarda, arriba l'estiu. Segons els pronòstics dels meteoròlegs de l'Agència Estatal de Meteorologia aquesta estació serà més calorosa del que és normal. Aquestes previsions confirmen la tendència sostinguda a l'augment de les temperatures al nostre país que es registra cada any.