L'Ajuntament de Ripoll ha començat els tràmits per regularitzar la concessió de la sèquia Molinar al riu Freser. Es tracta d'uns sèquia d'origen medieval que va ser usada fins fa un any per la comunitat de regants, però sense que existís una concessió en regla. Ripoll està voltat de sèquies d'origen medieval que primer van servir per moure els molins fariners, després per la indústria tèxtil i al final pel reg dels horts. La majoria d'aquestes infraestructures es van regularitzar en les primeres dècades del segle XX. Llavors les van adaptar a la legislació, a partir de la creació de comunitats de regants.

Això no obstant la comunitat de regants de la séquia Molinar no es va constituir fins al 1998. I,tot i estar constituïda, no va legalitzar la concessió. La manca d'un concessionari clar, la degradació per manca d'inversió, l'efecte en el cabal del riu Freser i el fet de no haver-hi una concessió regularitzada van fer que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) la tanqués l'estiu del 2013.

Ara, l'Ajuntament de Ripoll ha adjudicat la redacció d'un projecte a Aresta Arquitectes per un import de 4.000 euros més IVA. La finalitat d'aquest estudi és saber que costarà l'arranjament de la sèquia per evitar-hi les filtracions. Les pèrdues d'aigües d'un canal que va ser fet fa mes de mil anys per proveir d'aigua el molí del monestir.

L'argument de l'Ajuntament de Ripoll és que perquè el consistori aconsegueixi la concessió de la sèquia Molinar fa falta disposar d'un cabal mínim d'aigua per a la sèquia. Per poder disposar d'aigua cal reparar les filtracions que provoquen les pèrdues.

Proposta dels historiadors

L'objectiu és que el projecte precisi el que costaria la recuperació de la sèquia. Si l'Ajuntament de Ripoll ho aconseguís, es podria dur a terme una vella proposta dels historiadors de la localitat del Ripollès que des de fa temps han expressat la voluntat de recuperar la sèquia com una mostra activa de les utilitats antigues.