Dos dels nou nens i un adult que eren portadors asimptomàtics del bacteri de la diftèria han estat avui donats d'alta en donar negatiu en el control que se'ls ha efectuat, mentre que a les vuit persones més els continuen subministrant antibiòtics.

Les deu persones, nou nens i un adult de l'entorn del menor de 6 anys que no havia estat vacunat i que segueix en estat greu a l'hospital Vall d'Hebron de Barcelona afectat per diftèria, van donar positiu a la presència del bacteri, encara que no han desenvolupat la malaltia perquè estaven vacunats.

Perquè no transmetin el bacteri a d'altres persones no vacunades, els portadors asimptomàtics estan sent tractats amb antibiòtics específics i no poden sortir de casa seva fins que els hagi desaparegut el bacteri, cosa que ha passat ja en dos d'ells.

El secretari de Salut Pública de la Generalitat, Antoni Mateu, ha assegurat que en aquests moments "no preocupen en absolut els portadors" perquè les càrregues bacterianes són molt baixes i gairebé no tenen capacitat infecciosa, però que es mantenen aïllats en un "exemple de solidaritat" per protegir del contagi no vacunats.

Mateu ha estimat que dilluns que ve els vuit portadors podrien deixar d'estar aïllats perquè es podrà assegurar al 100% que ja no tenen càrrega bacteriana però ha precisat que "en medicina dos i dos no són quatre".

El delegat de Salut Pública ha confirmat que el nen de 6 anys, d'Olot (Garrotxa), al qual els seus pares no vacunar-vos i al qual el 28 de maig se li va diagnosticar la diftèria, continua hospitalitzat en estat "estable d'extrema gravetat" i que la seva situació és "bastant difícil" perquè les lesions causades per la diftèria "són importants i complicades".

Mateu ha explicat que l'antitoxina que es va subministrar al nen va tenir "un efecte extraordinari on va poder actuar" i que el pacient es manté amb suport extern per procedir a "tractaments de gran complexitat".

Després d'aquest cas de diftèria, el primer a Espanya des de fa 28 anys i des de fa 32 a Catalunya, l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) va dur a terme un dispositiu epidemiològic per descobrir l'origen del bacteri entre les 57 persones que havien estat en contacte amb el menor, tant els seus familiars com a l'escola o als llocs d'oci.

Gràcies a repetits frotis faringis es va detectar que vuit companys de col·legi del menor afectat i un adult del seu entorn eren portadors asimptomàtics de la diftèria, però que no van desenvolupar la malaltia perquè estaven vacunats.

En una segona validació microbiològica de les mostres, el 17 de juny, es va confirmar un altre positiu en un nen, amb la qual cosa en total 10 de les mostres de l'entorn del pacient han resultat positives, mentre que en les 47 restants es descarta la infecció.

Els infectats, tots vacunats, segueixen aïllats a les seves cases i són tractats amb antibiòtics, com els ha recomanat el departament de Salut, com a mesura merament preventiva perquè no puguin transmetre el bacteri a d'altres persones no vacunades, a més de sotmetre's als controls pertinents.

Avui, dos nens portadors asimptomàtics de la malaltia han donat un resultat negatiu en aquests controls, per la qual cosa han estat els primers donats d'alta.

Als 8 portadors restants, segons Salut, "se'ls continua administrant l'antibiòtic pertinent fins que les seves mostres siguin negatives, encara que les càrregues bacterianes que presenten són molt baixes".

El secretari de Salut Publica ha apel·lat a la responsabilitat de la gent perquè la malaltia no s'estengui i ha criticat els "imprudents" que s'oposen a la vacunació.