Hisenda embarga els ajuts socials dels ajuntaments a persones sense recursos

L'Agència Tributària obliga els consistoris a informar de les prestacions i les embarga si detecta que el destinatari té deutes

24.06.2015 | 06:51

Hisenda obliga els ajuntaments a informar-los dels ajuts d´urgència social que concedeixen als seus veïns que pateixen necessitats econòmiques i, si detecten que tenen deutes amb l´Agència Tributària, els embarga aquests diners. Es tracta d´un procediment nou –fruit d´un canvi normatiu– que les dues entitats municipalistes de Catalunya denuncien que respon, únicament, a una finalitat recaptatòria i alerten que atempta contra els drets de les persones més vulnerables.

Tant l´Associació Catalana de Municipis (AMC) com la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) han rebut queixes dels ajuntaments que representen després de comprovar que Hisenda embarga les seves ajudes socials. Des de l´AMC van explicar que la mesura es ve aplicant des d´aquest any i que afecta les comarques de Girona, igual que al conjunt del territori. A la ciutat de Tarragona, per exemple, els embargaments ja han perjudicat 23 veïns que reben prestacions bàsiques per comprar menjar i ajudar-los a pagar les despeses fonamentals de la llar, ja que Hisenda els considera morosos –tal com Diari de Tarragona informava la setmana passada–.

Necessitats bàsiques

L´entrada en vigor d´un nou Reial Decret (el 828/2013) que modifica el Reglament de l´IVA fa possible que l´Estat retingui les ajudes socials municipals, per petites que siguin. Perquè això passi, només cal que els beneficiaris d´aquestes aportacions econòmiques estiguin endeutades amb Hisenda. I aquest és un fet habitual, ja que es tracta de persones que pateixen situacions econòmiques límit, que no disposen de recursos per cobrir les seves necessitats més bàsiques.

És per aquest motiu que l´AMC i la FMC han anunciat que demanaran al Govern de l´Estat que canviï aquesta normativa, perquè consideren que «contravé l´estat social de dret» i que és «un atac a les polítiques de cohesió social i als programes d´atenció social» dels ajuntaments.

Ambdues entitats municipalistes defensen la feina que els governs locals estan duent a terme per «protegir els drets de les persones més dèbils» i denuncien que l´embargament de les ajudes socials «obeeix únicament a criteris recaptatoris», ja que no té en compte la situació d´emergència en la qual es troben aquests ciutadans. De fet, l´Agència Tributària utilitza la concessió d´ajudes per reclamar deutes pendents a persones que viuen en condicions d´extrema necessitat.

Precarietat i morositat

L´adjudicació de les prestacions econòmiques per part dels ajuntaments es decideix després que els seus Serveis Socials –sovint en col·laboració amb els experts dels Consells Comarcals– hagin elaborat un informe, en el qual es valora la situació econòmica i social de cada persona. Si aquesta s´ajusta als barems establerts, el Consistori dóna l´ajuda i, per reduïda que sigui, està obligat a informar l´Agència Tributària. El problema ha sorgit quan Hisenda creua aquesta informació amb la seva base de dades de morosos i detecta un deutor. Llavors, emet una ordre d´embargament que afecta les ajudes d´emergència. Aquest procediment s´està produint al llarg dels últims mesos i els ajuntaments han anat expressant la seva queixa a les organitzacions municipalistes que els representen.

Amb l´objectiu de defensar les polítiques socials dels ajuntaments, la FMC i l´AMC han decidit demanar al Govern de l´Estat que els ajuts d´urgència social quedin fora dels processos d´embargament, que canviï el criteri per tal que aquetes prestacions econòmiques es tractin com una excepció.

La petició de les entitats municipalistes també inclou que s´apugi el llindar econòmic de les ajudes a partir del qual els ajuntaments estan obligats a informar Hisenda; és a dir, que la notificació no sigui imprescindible si la prestació no arriba a una quantitat econòmica mínima.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

El cotxe de la víctima, estimbat.
Troben morta la dona de Cervià que va desaparèixer dimecres

Troben morta la dona de Cervià que va desaparèixer dimecres

El vehicle que conduïa la víctima, de 84 anys, va caure per un desnivell de set metres a Cornellà...

El futur espai cultural de Camprodon a Cal Marquès pren forma

El futur espai cultural de Camprodon a Cal Marquès pren forma

El complex acollirà un espai per difondre la figura d'Isaac Albéniz i el patrimoni de la vall

Els divorcis baixen un 15% i les separacions cauen a la meitat durant el segon trimestre

Els divorcis baixen un 15% i les separacions cauen a la meitat durant el segon trimestre

Les nul·litats es mantenen a zero a Girona i només se n'han tramitat a Barcelona i Tarragona. Les...

La Diputació forma personal municipal en gestió de l´aigua

La Diputació forma personal municipal en gestió de l´aigua

L'organisme autònom de gestió tributària i assessorament jurídic de la...

Tractaran les possibilitats de la convivència religiosa, a Olot

Tractaran les possibilitats de la convivència religiosa, a Olot

El PEHOC i el Consorci d'Acció Social de la Garrotxa preparen un acte sobre la convivència entre...

Troben morta la veïna de Cervià de Ter desapareguda dimecres

Troben morta la veïna de Cervià de Ter desapareguda dimecres

L'han localitzada al veïnat de Tomet, entre Cornellà del Terri i Medinyà

Declaració d'Independència

 
Consultori

Puigdemont al Parlament

Carles Puigdemont pot declarar la independència aquesta tarda però no ha aclarit si serà simbòlica o efectiva - El Govern espanyol, amb el suport del PSOE i Cs, diu que està disposat a prendre «les mesures que calguin» per evitar que tiri endavant


Enllaços recomanats: Premis cinema