El jutge ha permès que Joaquim Homs, l'expresident de la Creu Roja de Banyoles condemnat per abusos sexuals i prostitució de menors, no entri a presó mentre es resolen els recursos. En una interlocutòria, el jutjat s'oposa a la petició feta pel fiscal i l'acusació particular després que s'hagi dictat sentència, i considera que el risc de fugida d'Homs és "particularment feble". Entre d'altres, perquè té feina i "arrelament familiar", i perquè ha "complert escrupolosament" totes les mesures dictades mentre s'instruïa el cas. El jutge, això sí, obliga Homs a presentar-se cada principi de mes al jutjat i també li retira el passaport. L'expresident de la Creu Roja va ser condemnat a 12 anys de presó.

El 25 de maig, el Jutjat Penal 3 de Girona va condemnar l'expresident de la Creu Roja de Banyoles. La sentència imposava a Joaquim Homs 12 anys de presó i 7.200 euros de multa per prostitució de menors i abusos sexuals continuats. Els fets van tenir lloc entre els anys 2007 i 2011 quan, segons recollia l'escrit, Homs es va aprofitar del seu càrrec per abusar de tres joves que eren usuaris del servei. La sentència que condemna l'expresident, però, encara no és ferma perquè tant la fiscal com l'advocat de la defensa van presentar-hi recurs d'apel·lació. Mentre no es resolguin, i com ja va ser així durant l instrucció del cas, Homs continua lliure.

Això va comportar que l'acusació particular, que encapçala Benet Salellas, sol·licités fer una vista per demanar l'ingrés a presó de l'acusat. La compareixença, prevista a l'article 505 de la Llei d'enjudiciament criminal, es va celebrar ahir. I no només l'acusació particular, sinó també la fiscal, van reclamar l'empresonament de Joaquim Homs.Les dues parts van sostenir davant del jutge que hi havia risc de fugida.

D'entrada, per l'elevada pena a què s'enfronta l'expresident de la Creu Roja. Però també perquè, mitjançant la seva feina (és funcionari de presons) ha fet contactes internacionals amb gent del Marroc que li podrien facilitar que s'evadís.L'advocat de la defensa, Salvador Duran, es va oposar a la petició d'empresonament provisional. I per provar que l'expresident no fugirà, va sostenir que té arrelament familiar i que, entre d'altres, és ell qui s'encarrega de tenir cura de la seva mare.

"Perill particularment feble"

La interlocutòria del Penal Número 3 de Girona, que porta la firma del jutge Lluís Pérez, denega la petició d'entrada a presó. L'escrit, de quatre pàgines, sosté que el "perill" que Joaquim Homs fugi és "particularment feble". I per sustentar-ho, el jutge té en compte l'arrelament familiar de l'expresident de la Creu Roja a Banyoles, la seva edat (ara té 52 anys) i el fet que tingui feina."Tots aquests aspectes incideixen en la minimització del risc de fugida pel que respecta al condemnat", indica el jutge.

La interlocutòria, a més, també es fa ressò que Homs "ha complert escrupolosament" totes les mesures que se li van imposar durant la instrucció del cas, i també el fet que ahir va assistir a la compareixença, "tot i no estar d'acord el seu lletrat amb la seva celebració"."Aquestes circumstàncies fan concloure que, en l'actualitat, no existeixin raons i riscos suficients que justifiquin la presó provisional incondicional per al condemnat", recull la interlocutòria. Ara bé, el jutge sí que imposa altres mesures a Joaquim Homs en espera que es resolguin els recursos contra la sentència que el condemna. En concret, l'obliga a presentar-se cada principi de mes als jutjats, li prohibeix sortir del territori estatal i li retira el passaport.La interlocutòria no és ferma i, en un termini de tres dies, s'hi pot interposar recurs de reforma davant del mateix jutjat o bé, en un de cinc, d'apel·lació davant l'Audiència de Girona.