Un jove alpinista de Ripoll va morir a causa d'una allau al Kirguizistan juntament amb dos nois més, un de Tarragona i un altre d'Ontinyent. El gironí Josep Cotrina Caballeria tenia 24 anys i va morir en el fatídic accident d'aquest país de l'Àsia central juntament amb Àlex Vicedo, de 24 anys i Pol Rodríguez, de 18 anys. Tots tres eren membres del Centre de Tecnificació d'Alpinisme de Catalunya (CTAC) de la FEEC (Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya) i havien sortit d'expedició el 16 de juny amb set persones més.

La tragèdia es va produir diumenge cap a tres quarts de set la tarda -hora catalana- quan l'expedició estava escalant diverses parets del Parc Nacional d'Ala-Archa i estaven dividits en tres grups. Els tres nois sorpresos per l'allau estaven escalant a la Gelera de Corona, una paret de l'Ak-Too, un cim de 4.620 metres d'alçada del Parc nacional d'Ala-Archa. L'allau va provocar la mort dels tres alpinistes.Els altres set expedicionaris es troben sans i estalvis. Entre ells hi ha, Bernat Vilarrasa, un jove de la ciutat de Girona, que té 22 anys i que es va treure la llicència al Centre Excursionista de Banyoles.

El sots tècnic del CTAC, Elies Coll, va descriure el tràgic succés ahir en roda de premsa segons va recollir l'ACN: «l'allau els va arrencar de la paret i van morir. A partir d'aquí no sabem gaire coses més. L'únic que sabem segur és que ja no estan entre nosaltres», va lamentar Coll.

A més, va detallar que les tasques de rescat les van duu a terme els mateixos membres de l'expedició amb l'ajuda d'un helicòpter de rescat local. «Les tasques de rescat dels tres cossos deuen haver durat unes deu hores, tot molt ràpid», va calcular el sots tècnic del CTAC. De fet, ahir els cossos dels tres esportistes morts a causa d'una allau, juntament amb la resta de membres de l'expedició del Centre de Tecnificació d'Alpinisme de Catalunya de la Federació, ja eren a la capital del Kirguizistan, a Bixkek.

La Federació també es troba fent tràmits amb l'ambaixada d'Espanya a Kazakhstan i amb la companyia asseguradora per agilitzar la repatriació dels cossos i la tornada dels alpinistes a Catalunya. L'expedició va arribar al país el passat 16 de juny i tenia previst retornar el 15 de juliol. Davant del tràgic succés, es va decidir cancel·lar l'estada al Kirguizistan i retornar a Catalunya.

Font de grans alpinistes

El Centre de Tecnificació d'Alpinisme de Catalunya d'on formaven part tots els membres de l'expedició es va crear l'any 2002. Segons la Federació, va néixer amb l'objectiu de formar i crear un equip d'alt nivell d'alpinistes d'arreu de Catalunya.

Coll va explicar que els deu joves que formaven part de l'expedició del Kirguizistan són «gent que tot i la seva joventut tenen una vasta experiència en escalada i muntanya i que ha estat seleccionada per fer el curs de dos anys del CTAC». El gironí Jos Cotrina i el seu company Pol Rodríguez van entrar enguany a l'equip després de realitzar proves d'escalada en diferents modalitats i d'esquí a Masella. L'altre finat, Àlex Vicedo ja formava part del grup des de l'any 2014.