Les proves fetes pel Departament de Salut a l'entorn del nen d'Olot afectat de diftèria han detectat un desè portador del bacteri. A banda dels vuit nens i l'adult que s'havia informat que eren portadors asimptomàtics de la malaltia perquè estaven vacunats, la setmana passada s'hi va afegir una desena persona que també ha donat positiu al bacteri, segons va explicar ahir la conselleria a través d'un comunicat. Es tracta d'un altre nen que inicialment havia donat negatiu a les proves fetes a les 57 persones més properes al nen malalt, però a qui unes anàlisis posteriors van confirmar que la càrrega bacteriana havia augmentat, segons va explicar ahir el secretari de Salut Pública, Antoni Mateu, en declaracions a l'Agència Catalana de Notícies.

Mateu, que va puntualitzar que ja no és possible que cap dels negatius inicials puguin donar ara positiu, va explicar que el desè portador del bacteri va aparèixer dimecres passat arran d'una revisió de les anàlisis biològiques fetes inicialment.

Tal com marca el procediment d'actuació davant d'un cas de diftèria d'acord amb les recomanacions internacionals, als deu portadors se'ls ha administrat tractament antibiòtic per eliminar la circulació del bacteri i se'ls està fent controls pertinents. A més, se'ls ha confinat a casa seva durant el tractament per evitar que estiguin en contacte amb persones no vacunades.

A data d'avui, dos dels nens que eren portadors asimptomàtics de la malaltia han donat un resultat negatiu en els dos controls fets, per la qual cosa ja han estat donats d'alta. A la resta de portadors se'ls continua administrant antibiòtic fins que les seves mostres esdevinguin negatives, tot i que les càrregues bacterianes que presenten són molt baixes, apunten des del Departament de Salut. Cada pocs dies se'ls fa un frotis a la gola per a pendre'ls mostres i si dues de les proves donen negatiu en 72 hores, es dóna l'alta a l'infectat.

Tot apunta que un tercer nen podria ser donat d'alta abans de diumenge i que la resta de sis criatures i l'adult, el proper dilluns. Mateu, però, va voler ser prudent, recordant que «en salut, dos més dos no sempre són quatre».

Mateu va voler donar les gràcies als nens i als pares dels nens infectats per respectar l'aïllament i tenir la paciència de ser controlats, perquè bàsicament ho fan per «solidaritat i generositat» envers les persones que no estan vacunades. El secretari de Salut Pública va recordar que tots els infectats que no han desenvolupat la malaltia estan vacunats i, a més, amb el tractament antibiòtic és quasi impossible que agafin la malaltia. Però sí poden transmetre-la a persones que no estiguin vacunades.

En el mateix sentit, va apel·lar a la responsabilitat de les persones que propugnen la no-vacunació i els va instar a fer cas a la comunitat científica internacional.