El ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, va anunciar dimarts que el Govern impulsarà un canvi en la normativa perquè les ajudes socials per a famílies sense recursos que concedeixen els ajuntaments i altres administracions locals siguin «inembargables» i estiguin exemptes de pagar impostos.

Aquesta rectificació de la normativa s’ha produït després que els consistoris s’hagin queixat per una mesura que afecta persones sense recursos econòmics i amb deutes pendents.

En el ple del Senat, Montoro va explicar que l’àmbit «adequat» per introduir aquesta modificació és la Llei general tributària, que actualment tramita al Congrés dels Diputats.

El ministre va manifestar que estan preparant una esmena a la reforma de l’esmentada Llei per tal d’«oferir una protecció jurídica adequada a les famílies i a les persones en situació de major vulnerabilitat perquè aquestes ajudes estiguin exemptes de tributació».

Cristóbal Montoro va respondre així al senador de CiU Ferran Bel, que li va preguntar per les mesures que adoptarà l’Executiu per evitar que els ajuntaments embarguin l’import d’ajudes socials a persones necessitades. Els Consistoris i altres ens del territori atorguen les ajudes, a través dels seus serveis socials, que l’Agència Tributària embarga quan detecta que els seus beneficiaris tenen deutes amb les administracions.

El ministre d’Hisenda va explicar que el problema és que, actualment, aquestes ajudes estan regulades com subvencions i, com a tals, poden ser embargades. Per aquest motiu, el Govern estatal ha de promoure un canvi legal que «converteixi en inembargables aquestes ajudes», una modificació que tindrà caràcter retroactiu, segons va indicar Montoro.

Aquesta mateixa setmana, les dues entitats municipalistes de Catalunya han denunciat públicament aquesta situació i han anunciat que demanarien canvis al govern de l’Estat. El problema s’ha produït arran de l’entrada en vigor d’un nou Reial Decret, que inclou l’obligació de notificar qualsevol tipus d’ajuda, encara que sigui una quantitat inferior als 3.000 euros.