A partir d'avui, Girona viurà la seva primera onada de calor de ?l'any que està prevista que s'allargui fins dimarts. Avui ja es registraran màximes de 36 graus a la zona de l'Empordà, uns registres màxims que s'incrementaran a mesura que passin els dies.

Aquesta onada de calor es deu a l'entrada d'una massa d'aire molt càlid del nord d'Àfrica i a la combinació d'un anticicló en superfície i una dorsal càlida en nivells alts que farà que l'aire sigui molt estable i no hi hagi núvols ni precipitacions.

Aquesta situació d'altes temperatures amb màximes extremes es traduirà en valors molt elevats de les temperatures nocturnes, que es mantindran en general per sobre dels 22 graus a tota la costa i una bona part de l'interior. També al Pirineu la calor serà ben forta, amb màximes que poden arribar als 35 graus en algunes valls.

Catalunya portava un parell d'estius sense onades de calor i no va ser fins al 2012, segons TV3, que es va produir una situació com aquesta. En aquella ocasió, es van assolir valors de 40 graus al Prepirineu i Catalunya central i fins i tot temperatures altes al Pirineu, amb registres de 25 graus. Les nits també van ser infernals a causa de la calor.

Per tot això, des de Protecció Civil, es demana a la població que amb la situació calor, s'extremin les precaucions sobretot si es tenen a càrrec infants petits, gent gran, persones amb malalties respiratòries o cardiopaties o si s'han de realitzar tasques pesades o treballs a l'exterior. També es recomana que a casa es controli la temperatura, que al carrer s'eviti passar pel sol directe i al cotxe, que no es viatgi quan fa més calor i si és el cas, hidratar-se.