Un alumne dels Maristes, Jan Baserba Peracaula, ha aconseguit la millor nota de Girona a la selectivitat: un 9,7. Ell, juntament amb una estudiant d'Amposta, Irene Espuny, han obtingut la segona millor qualificació del país; només per sota d'un jove de Barcelona, Pablo Peláez, que ha tret un 9,85.

El 96,97% dels 26.548 estudiants catalans que al juny van fer la selectivitat, el curs vinent podran accedir a la universitat. A les comarques de Girona, s'hi van presentar 2.894 alumnes de Batxillerat i 2.450 han aprovat amb una nota mitjana a l'expedient de 7,28, de 6,7 a la selectivitat i de 7,01 pel que a a l'accés a la universitat.

A Catalunya, la mitjana global de les proves d'accés és de 6,699, mentre que la dels expedients acadèmics de Batxillerat és de 7,28. Amb aquests resultats, la mitjana per accedir als graus universitaris, que es calcula a partir del 60% de Batxillerat i el 40% de la nota de la fase general de la selectivitat, se situa en el 7,047, la més alta dels últims cinc anys.

Enguany, hi ha 543 estudiants, 315 noies i 228 nois, que han obtingut una nota igual o superior a 9. Aquesta és una xifra rècord en la història de les Proves d'Accés a la Universitat (PAU). Aquests joves rebran les distincions que atorga el Govern de la Generalitat als estudiants que aconsegueixen la millor nota, en l'acte de lliurament que tindrà lloc el pròxim 27 de juliol a Barcelona.

El secretari general del Consell Interuniversitari de Catalunya, Claudi Alsina, va constatar que els resultats globals assolits marquen uns màxims històrics positius i va declarar que «les PAU segueixen sent un bon instrument per ordenar l'accés universitari, segons criteris estrictament acadèmics». El dirigent va afegir que aquestes proves «permeten acabar obtenint resultats globals satisfactoris, en els quals la preparació prèvia reflectida en la nota final de Batxillerat és també molt important». «Per això -va concloure Alsina-, és difícil que Catalunya renunciï a un sistema d'accés basat en el mèrit, la capacitat i, sobretot, la igualtat d'oportunitats».

Els quatre estudiants, dues noies i dos nois, que han aconseguit les millors notes a les PAU volen estudiar Medicina i Bioquímica a la Universitat de Barcelona, un grau de Filosofia, Economia i Política a la Pompeu Fabra -en el cas de Baserba-, i Nutrició i Dietètica a la Universitat de Navarra.