Els pros i els contres de la vacunació, els seus partidaris i els seus detractors, els arguments dels uns i dels altres s'han posat de manifest al llarg de les últimes setmanes, arran de la infecció del nen d'Olot de sis anys. Els seus pares van prendre la decisió de no vacunar-lo.

Pediatres defensors de la vacunació consultats amb motiu d'aquest cas van explicar que "en no vacunar, no només s'exposa el nen al contagi d'una malaltia infecciosa sinó que es talla la cadena de protecció, cosa que afecta tot l'entorn, tant a casa com a la llar d'infants o a l'escola". En alguns cercles mèdics i científics, la decisió de no vacunar s'equipara a un acte d'irresponsabilitat per part dels pares.

Aquests experts van assenyalar que la verola, una malaltia que en el seu dia era greu i contagiosa, es va extingir com a resultat d'anys i anys de vacunació; i la poliomielitis gairebé segueix el mateix camí, el de ?desa?parèixer. Aquest escenari és l'ideal per mesurar els efectes d'un calendari de vacunació perfectament aplicat al conjunt de la població: aconseguir eradicar malalties i reduir, així, el llistat de "mals" de la humanitat, en un àmbit global. El xarampió ha baixat molt la seva influència, amb reducció de casos al llarg de les últimes dècades. "Està pràcticament eradicat a l'hemisferi sud, però a Europa no és així, per una baixada de la cobertura de vacunació, potser perquè els col·lectius antivacunes han penetrat més", va explicar el pediatre Federico Martinón-Torres, expert en vacunació.

Professionals de les associacions espanyoles de Pediatria i Vacunologia ho tenen molt clar i asseguren que no hi ha debat sobre els efectes positius de la vacunació. Així ho van remarcar ahir mateix, després de fer-se pública la mort de l'infant d'Olot amb diftèria. Aquests professionals asseguren que allà on baixa la cobertura -és a dir, on es deixen d'administrar certes vacunes per motius diversos- "comencen a recircular els gèrmens i hi ha més hostes per a ells: els nens no vacunats". Els pediatres que comparteixen aquesta tesi coincideixen que "si es deixa de vacunar, augmenten els casos i pot haver-hi brots en àrees sense defenses". Acaba de passar, per exemple, amb la varicel·la, una malaltia de la qual han augmentat els casos a causa del desfinançament de la vacuna fins als 12 anys.

Però aquest no és el punt de vista de tothom, ja que hi ha persones que no estan d'acord a vacunar. En algunes ocasions, són els mateixos pares que decideixen no aplicar vacunes i aquesta decisió sol provenir d'una mala experiència anterior.

Conseqüències perilloses

Les vacunes, com qualsevol medicament, poden tenir efectes secundaris en el pacient. Aquests normalment són lleus, però si es genera una reacció adversa, pot provocar febre o convulsions que posen en risc la vida. Hi ha hagut casos en què l'administració d'una vacuna ha causat una paràlisi de les extremitats, per exemple. Els experts asseguren que la probabilitat que això passi és ínfima.

Els contraris a la vacunació defensen que les vacunes introdueixen en el cos substàncies perjudicials per a l'organisme que poden generar efectes col·laterals perillosos. Les idees d'aquests col·lec?tius han calat amb força en alguns sectors. Els pediatres consultats que defensen la vacunació asseguren que aquests grups utilitzen "arguments pseudocientífics" i que, en el fons, pretenen fomentar l'homeopatia en lloc de les vacunes oficials.

La polèmica s'ha accentuat els últims anys, però el cas del nen d'Olot que ahir va morir a causa de l'efecte de la diftèria en els seus òrgans vitals l'ha reactivat amb intensitat.

Una anàlisi de les causes assenyala el desfinançament a l'Estat de diverses vacunes a edat primerenca -com ara la varicel·la-, diverses morts per Meningococo B a la població gallega d'Arteixo -a la Corunya- i el coneixement que molts pares han comprat dosis de vacunes en altres països -a Portugal, Andorra i França, principalment-, així com també per internet, perquè algunes de les injeccions no es venen en farmàcies espanyoles.

En l'actualitat, la taxa de cobertura de vacunació en població infantil a l'Estat és del 95%. O el que és el mateix, que només un 5% dels infants en edat de protegir-se contra les malalties infeccioses i contagioses no estan immunitzats perquè no els han vacunat. Pediatres consultats apunten que la taxa de vacunació és molt alta, si bé des de 2011 ha disminuït gairebé tres punts. Tot i així, prop del 100% dels joves estan protegits.