El nen de sis anys d'Olot malalt de diftèria va morir la matinada de divendres a dissabte a l'hospital Vall d'Hebron de Barcelona. L'infant es trobava ingressat a la Unitat de Cures Intensives (UCI) Pediàtriques des que se li va diag-nosticar la malaltia, el 30 de maig. En un comunicat, ahir al matí el centre mèdic va confirmar la mort del menor garrotxí i va voler transmetre el seu condol a la família.

Fonts properes al cas van confirmar que l'infant va perdre la vida pels voltants de les quatre de la matinada de dissabte, ja que no va poder superar les afectacions als òrgans vitals que li havia provocat la diftèria. El nen havia rebut un tractament d'antitoxines, que s'havia hagut d'importar de Rússia, i també d'antibiòtics. Fins ahir, tot el que havia transcendit sobre la seva situació era que el menor es trobava en estat crític.

El conseller de Salut de la Generalitat, Boi Ruiz, va lamentar la mort del nen d'Olot a causa de la diftèria i va llençar un missatge adreçat a les persones reticents a vacunar els seus fills. "És enormement trist que en un país ?desen?volupat com el nostre s'hagi produït un cas com aquest", va assenyalar el conseller, al mateix temps que advertia als qui estan en contra de la vacunació que "moderin les seves expressions".

Ahir al migdia, en el transcurs d'una roda de premsa a l'hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona on l'infant estava ingressat, Boi Ruiz va fer una crida a la tranquil·litat i va informar que dos dels deu portadors del bacteri ja l'han "negativitzat".

"És desitjable que en un país com Catalunya, no torni a succeir", va dir Ruiz sobre el fatal desenllaç de l'infant, tot recalcant que aquí l'accés a la vacunació és "universal i gratuït". Una situació ben diferent a molts altres països en vies de desenvolupament, que no tenen recursos per immunitzar la seva població.

Autòpsia

El conseller de Salut va informar que el nen va morir, la matinada de dissabte, arran de la malaltia. En les pròximes hores, i amb l'autorització dels progenitors del menor, se li practicarà una autòpsia amb l'0bjectiu de determinar les lesions i les fallades orgàniques que li ha provocat la diftèria.

Boi Ruiz va demanar la "màxima solidaritat" amb els pares de la criatura, perquè "la seva situació personal i anímica és enormement delicada" en aquests moments.

El conseller també va assenyalar que tant els infants no vacunats com els progenitors "són víctimes" a l'hora de rebre una informació "inadequada" sobre la poca efectivitat, i fins i tot els riscos, de les vacunes. A aquestes persones, moviments i col·lectius que defensen la no vacunació, Ruiz els va demanar que "moderin les seves expressions" i va fer una crida a la "responsabilitat".

Tot això sense fer menció a cap persona i entitat concreta, malgrat que la monja i cap visible de Procés Constituent, Teresa Forcades, havia expressat públicament diverses vegades les seves reticències a les vacunes i havia donat suport als pares que decidien no punxar els seus fills, fins i tot després de saber-se el cas de diftèria. Boi Ruiz va demanar, a més, "respecte" per a la tasca dels facultatius i el personal mèdic. "No hi ha cap debat científic en aquests moments que posi en dubte l'efectivitat de les vacunes", va sentenciar el conseller.

Sobre l'obligació de vacunar

Pel que fa a la possibilitat d'obligar per llei la vacunació, el conseller de Salut va admetre que és un procés complicat i que obre un altre debat sobre la "inviolabilitat del propi cos". En canvi, sí que s'estudia treballar en coordinació amb el Ministeri de Sanitat a l'hora de fer campanyes més "incisives", amb "campanyes de trinxera" -es va dir durant la roda de premsa- a les escoles per tal de difondre la importància de la immunització dels infants. "La diftèria està dominada, però no eradicada", va recordar Antoni Mateu, director de Salut Pública.

A banda del conseller de Salut, Boi Ruiz i del director de Salut Pública, Antoni Mateu, a la roda de premsa també hi van comparèixer la doctora Montse Pujol, especialista a l'UCI pediàtrica on va ser atès el menor, i el gerent de l'hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona.

Entre facultatius, docents, tècnics i altres especialistes tant de Barcelona com d'Olot, el cas ha mobilitzat un centenar de persones.