L

a diftèria ha reaparegut a Catalunya després de 32 anys i de 28 pel que fa a la resta de l'Estat. La dècada dels 80 va ser l'última en què el nom d'aquesta malaltia es va pronunciar associat a la diagnosi d'un cas; això, fins a principis d'aquest mes de juny, quan el Departament de Salut va informar de l'ingrés en estat crític d'un nen de sis anys d'Olot. L'infant no havia estat vacunat.

El menor va presentar els primers símptomes de l'afecció el 23 de maig i el seu estat va empitjorar al cap de cinc dies, de manera que els metges el van ingressar a l'hospital de la Garrotxa. Aquell mateix 28 de maig, els especialistes van sospitar que es podia tractar d'un cas de diftèria i l'endemà van enviar mostres al Centre Nacional de Microbiologia, que el dia 30 va confirmar la ?diag?nosi. A partir d'aquest moment, i fins la seva mort la matinada d'aquest dissabte, el nen va estar ingressat a la Unitat de Cures Intensives de l'Hospital Vall d'Hebron, a Barcelona.

Un cop es va determinar la situació, la maquinària mèdica es va activar i la Conselleria de Salut va procedir a analitzar les persones de l'entorn del nen. Al cap d'una setmana, es va saber que 8 dels 57 companys i amics de l'infant d'Olot -als quals se'ls va fer un frotis de faringe- eren portadors asimptomàtics del bacteri de la diftèria, però que no havien desenvolupat la malaltia perquè estaven vacunats; de seguida, se'ls va sotmetre a un tractament amb antibiòtic i a un període de reclusió a casa seva. En el seu moment, el conseller de Salut, Boi Ruiz, va explicar que una possibilitat era que, en ser portadors de la malaltia, la podien haver transmès al menor infectat que no estava vacunat. Malgrat aquesta hipòtesi, el focus original no s'ha identificat. El següent pas va consistir en analitzar els pares i l'entorn dels vuit nens portadors del bacteri.

Al cap de pocs dies, l'11 de juny, Salut va informar que les anàlisis epidemiològiques havien identificat un nou portador. En aquest cas, es tractava d'una persona adulta que formava part del segon cercle del nen malalt. Altra vegada, Boi Ruiz va remarcar la importància de la vacunació, ja que ni els 8 nens primers ni aquest adult han desenvolupat la malaltia.

Però la cosa no va quedar aquí, ja que dilluns d'aquesta mateixa setmana es va saber que hi ha un desè portador del bacteri de diftèria, detectat uns dies abans: es tracta un nen que, incialment, havia donat negatiu -pertanyia al primer bloc de 57 persones a les quals es van realitzar les proves- i que una anàlisi posterior va mostrar que la seva càrrega bacteriana havia augmentat.

En paral·lel a les accions mèdiques per evitar l'expansió de la diftèria, es va obrir un debat al voltant d'una activitat infantil pròpia de l'estiu: les colònies. El Departament de Salut va deixar clar que vol que els pares de nens no vacunats signin un document que eximeixi de responsabilitats els centres de lleure. Boi Ruiz va explicar que les entitats i els esplais poden demanar el llibre de vacunes dels infants que volen participar en les seves activitats i que, els que per decisió paterna no estiguin immunitzats, n'assumeixin el risc.

Dos infants donats d'alta

Al costat positiu de la balança hi ha que, fins ara, dos dels infants que eren portadors asimptomàtics de la malaltia ja tenen l'alta perquè han donat negatiu en dos controls. Als vuit restants, Salut segueix subministrant-los antibiòtic.

D'altra banda, al voltant del cas sorgit a Olot, el Govern espanyol va proposar als ministres de Sanitat de la Unió Europea la creació d'un estoc centralitzat de reserves d'antitoxina diftèrica; és a dir, del tractament contra la diftèria.