Situació inèdita des dels anys 80

La diagnosi del primer cas de diftèria a Catalunya des de feia 32 anys ha provocat un control exhaustiu a l'entorn de l'infant que ha desenvolupat la malaltia. Fins ara, s'han localitzat deu persones portadores del bacteri.

29.06.2015 | 07:02
El conseller de Salut i l´alcalde d´Olot es va reunir amb personal sanitari de la ciutat, el 15 de juny.

L

a diftèria ha reaparegut a Catalunya després de 32 anys i de 28 pel que fa a la resta de l'Estat. La dècada dels 80 va ser l'última en què el nom d'aquesta malaltia es va pronunciar associat a la diagnosi d'un cas; això, fins a principis d'aquest mes de juny, quan el Departament de Salut va informar de l'ingrés en estat crític d'un nen de sis anys d'Olot. L'infant no havia estat vacunat.
El menor va presentar els primers símptomes de l'afecció el 23 de maig i el seu estat va empitjorar al cap de cinc dies, de manera que els metges el van ingressar a l'hospital de la Garrotxa. Aquell mateix 28 de maig, els especialistes van sospitar que es podia tractar d'un cas de diftèria i l'endemà van enviar mostres al Centre Nacional de Microbiologia, que el dia 30 va confirmar la ?diag?nosi. A partir d'aquest moment, i fins la seva mort la matinada d'aquest dissabte, el nen va estar ingressat a la Unitat de Cures Intensives de l'Hospital Vall d'Hebron, a Barcelona.
Un cop es va determinar la situació, la maquinària mèdica es va activar i la Conselleria de Salut va procedir a analitzar les persones de l'entorn del nen. Al cap d'una setmana, es va saber que 8 dels 57 companys i amics de l'infant d'Olot -als quals se'ls va fer un frotis de faringe- eren portadors asimptomàtics del bacteri de la diftèria, però que no havien desenvolupat la malaltia perquè estaven vacunats; de seguida, se'ls va sotmetre a un tractament amb antibiòtic i a un període de reclusió a casa seva. En el seu moment, el conseller de Salut, Boi Ruiz, va explicar que una possibilitat era que, en ser portadors de la malaltia, la podien haver transmès al menor infectat que no estava vacunat. Malgrat aquesta hipòtesi, el focus original no s'ha identificat. El següent pas va consistir en analitzar els pares i l'entorn dels vuit nens portadors del bacteri.
Al cap de pocs dies, l'11 de juny, Salut va informar que les anàlisis epidemiològiques havien identificat un nou portador. En aquest cas, es tractava d'una persona adulta que formava part del segon cercle del nen malalt. Altra vegada, Boi Ruiz va remarcar la importància de la vacunació, ja que ni els 8 nens primers ni aquest adult han desenvolupat la malaltia.
Però la cosa no va quedar aquí, ja que dilluns d'aquesta mateixa setmana es va saber que hi ha un desè portador del bacteri de diftèria, detectat uns dies abans: es tracta un nen que, incialment, havia donat negatiu -pertanyia al primer bloc de 57 persones a les quals es van realitzar les proves- i que una anàlisi posterior va mostrar que la seva càrrega bacteriana havia augmentat.
En paral·lel a les accions mèdiques per evitar l'expansió de la diftèria, es va obrir un debat al voltant d'una activitat infantil pròpia de l'estiu: les colònies. El Departament de Salut va deixar clar que vol que els pares de nens no vacunats signin un document que eximeixi de responsabilitats els centres de lleure. Boi Ruiz va explicar que les entitats i els esplais poden demanar el llibre de vacunes dels infants que volen participar en les seves activitats i que, els que per decisió paterna no estiguin immunitzats, n'assumeixin el risc.

Dos infants donats d'alta
Al costat positiu de la balança hi ha que, fins ara, dos dels infants que eren portadors asimptomàtics de la malaltia ja tenen l'alta perquè han donat negatiu en dos controls. Als vuit restants, Salut segueix subministrant-los antibiòtic.
D'altra banda, al voltant del cas sorgit a Olot, el Govern espanyol va proposar als ministres de Sanitat de la Unió Europea la creació d'un estoc centralitzat de reserves d'antitoxina diftèrica; és a dir, del tractament contra la diftèria.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Les Planes canviarà el nom de la plaça d´Espanya i l´anomenarà 1 d´Octubre

Les Planes canviarà el nom de la plaça d´Espanya i l´anomenarà 1 d´Octubre

La decisió busca homenatjar als que van defensar les votacions i es votarà al ple d'aquesta setmana

Augmenten un 12,3% les denúncies per violència de gènere a Girona

Augmenten un 12,3% les denúncies per violència de gènere a Girona

El 95,6% de les víctimes són dones i el 78% dels judicis acaben amb condemnes

El litoral gironí és un dels punts de la península amb més pol·lució per emissions de dièsel

El litoral gironí és un dels punts de la península amb més pol·lució per emissions de dièsel

Un estudi xifra en 170 les morts que s'haurien evitat a l'Estat si els vehicles no s'haguessin...

Girona negocia la cessió de l´edifici de l´antiga UNED perquè hi vagin entitats

Girona negocia la cessió de l´edifici de l´antiga UNED perquè hi vagin entitats

Les converses amb la Diputació, que és propietària de l'immoble de tres plantes, estan ben...

Música, esports i castells a la Festa Major de Banyoles

Música, esports i castells a la Festa Major de Banyoles

La penúltima jornada de la festa major de Banyoles va començar amb una àmplia...

Declaració d'Independència

 
Consultori

Puigdemont al Parlament

Carles Puigdemont pot declarar la independència aquesta tarda però no ha aclarit si serà simbòlica o efectiva - El Govern espanyol, amb el suport del PSOE i Cs, diu que està disposat a prendre «les mesures que calguin» per evitar que tiri endavant


Enllaços recomanats: Premis cinema