El sector turístic a les Comarques Gironines preveu assolir bones xifres d'ocupació aquest estiu superant, fins i tot, les de l'any passat. A l'espera de conèixer les previsions del sector hoteler, dades que la Federació d'Hostaleria no ha avançat, càmpings, apartaments turístics i cases rurals fregaran la plena ocupació les tres primeres setmanes d'agost. En vista al juliol, el sector turístic espera superar el 65% actual d'ocupació amb les reserves de darrera hora.

Els apartaments turístics i les cases rurals, amb un client majoritàriament català, són els que més depenen dels canvis d'hàbits fruit de la crisi ja que moltes famílies decideixen la destinació de les vacances al darrer moment. Segons Ramon Corominas, president de l'Associació de Turisme Rural de Girona, els seus establiments associats ja tenen penjat el cartell de complet, especialment a la costa, l'última setmana de juliol i les tres primeres d'agost i, comptant amb les reserves d'última hora, esperen fregar el 70% en les tres primeres setmanes de juliol, una xifra que superaria de llarg la de l'any passat.

De la seva banda, els càmpings també preveuen un bon agost, «el mes que no falla», segons el president de l'Associació de Càmpings de les comarques gironines, Miquel Gotanegra. El problema, reconeix, serà tancar un juliol «decent» ja que a menys d'una setmana que comenci les xifres d'ocupació «no són extraordinàries». «Si la cosa no es torça esperem una bona temporada en conjunt», destaca.

Per últim, els apartaments turístics depenen com és habitual de les reserves d'última hora. De moment el juliol es presenta «justet», segons reconeix la gerent de l'ATA, Àngela Galceran, amb una ocupació mitjana del 65%. A l'agost el volum de reserves actual supera ja el 90% d'ocupació durant les tres primeres setmanes i baixarà fins el 80-85% l'última setmana.

Similar a la resta del país

A la resta del país la situació serà similar amb la costa fregant la plena ocupació. A l'Interior es confia en una ocupació que fregarà el 65% i fins i tot podria arribar a la plena ocupació a les comarques pirininques durant els dies forts de l'agost, el canvi entre les dues quinzenes, durant la festa de la Mare de Déu d'Agost. Unes xifres que les diferents federacions d'hotelers i restauradors veuen amb optimisme.

Pel que fa a la Catalunya Central, l'ocupació pot oscil·lar entre el 60% i el 80% i a Tarragona dependrà de les reserves d'última hora. Els agents turístics afronten amb optimisme l'inici de la temporada d'estiu a l'àrea metropolitana de Barcelona, sobretot a les destinacions de costa. Els mercats català i espanyol seran fonamentals per garantir la bona ocupació en les diferents modalitats d'allotjament i s'espera també una alta penetració del mercat francès.

Apartur, la patronal d'apartaments turístics de la capital catalana, confia en la recuperació econòmica del conjunt de l'Estat espanyol per almenys repetir les puntes d'ocupació de l'estiu anterior, amb xifres de fins al 85% durant l'agost.

Les comarques lleidatanes esperen més de mig milió de visitants aquest estiu Els establiments turístics i les empreses de turisme actiu de les comarques de Lleida preveuen incrementar aquest estiu per damunt del 5% els nivells d'ocupació en relació amb l'estiu del 2014, davant l'augment de reserves que estan rebent. Durant els mesos de juliol, agost i setembre, en el conjunt de la demarcació s'esperen rebre uns 550.000 visitants, que generaran al voltant d'1.600.000 pernoctacions, al marge de les segones residències, segons les previsions del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida.

El mes d'agost, com ja és habitual, serà el que comportarà una major demanda turística amb una mitjana d'ocupació que oscil·larà entre el 65 i el 85%, segons el tipus d'allotjament i la zona turística, tot i que en algunes dates, destinacions i tipologies d'allotjament els percentatges poden arribar a la plena ocupació a les zones del Pirineu i durant el cap de setmana del 15 d'agost. Per als mesos de juliol i setembre s'espera que l'ocupació mitjana rondi entre el 45 i el 60%, depenent també del tipus d'allotjament i de la zona.

Pendents de les reserves d'última hora a la Costa Daurada i les Terres de l'Ebre, l'Associació Hotelera Salou-Cambrils-La Pineda reconeix que l'arrencada de la temporada no està sent la desitjada i, de moment, les previsions per al mes de juliol van a la baixa. Si no s'activen les reserves de darrera hora, es preveu una caiguda de fins al 15% d'ocupació el proper mes. Les cases rurals de les Terres de l'Ebre també inicien l'estiu amb poques reserves tancades i amb la confiança en les reserves d'última hora que l'any passat ja van salvar la temporada. En canvi, l'ocupació entre juny i agost als càmpings de la Costa Daurada i les Terres de l'Ebre es preveu superior al 60% de mitjana i el sector confia millorar les dades de 2014.