L'Institut de Recerca en Tecnologia Agroalimentària (IRTA), ubicat als municipis baixempordanesos de Monells i la Tallada, ha desenvolupat una nova tècnica de congelació que permet allargar el període de conservació del formatge fresc de tres dies a un any. La fórmula, que ja s'ha patentat i es troba en la fase de preparació per la comercialització, permetrà exportar formatge fresc a qualsevol punt del món, cosa que obre noves oportunitats de negoci per al sector agroalimentari català.

Segons fonts de la investigació, la tècnica manté les propietats del producte tradicional i no utilitza additius artificials, cosa que li permet mantenir la categoria de producte natural. La idea va néixer ara fa dos anys buscant un procediment que permetés exportar recuits de drap, un tipus de mató tradicional de l'Empordà i que podria tenir mercat en altres indrets del món.

El projecte té el suport de la Generalitat de Catalunya a través de l'ajut Valtec d'ACCI", l'agència pública del Govern que té com objectiu incentivar productes i activitats de valorarització de la tecnologia per fer-los arribar als mercats nacional i internacional. L'investigador principal del projecte de l'IRTA, Xavier Felipe, va detallar que la tècnica ja s'ha patentat i que estan preparant la fase de comercialització. Aquest nou procediment de conservació permetrà exportar formatge fresc i productes com el recuit de drap arreu del món. «El producte està pensat per restaurants de tot el món», assenyala el principal investigador, Xavier Felipe. «La tècnica de congelació que hem desenvolupat és un procés físic i s'han determinat els paràmetres i les condicions que ha de presentar el formatge fresc per congelar-lo tot mantenint la seva essència», assenyala. Segons detalla Felipe, no s'hi afegeixen additius i el formatge manté totes les seves propietats. «Està pensat per a restaurants de tot el món», afegeix l'investigador que ha liderat l'estudi.

La reconstitució es fa en menys de cinc minuts i, durant el procés, es pot afegir líquids o ingredients com mel, cafè o infusions per adaptar-lo a la cultura local de cada país.

L'Institut de Recerca en Tecnologia Agroalimentària (IRTA) és un institut d'investigació de la Generalitat de Catalunya, adscrit al Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural. Està regulat per la Llei 04/2009 de 15 d'abril, aprovada pel Parlament de Catalunya. Aquesta llei, ajusta l'activitat d'aquest organisme d'innovació i recerca a l'ordenament jurídic privat.

La missió d'aquest ens públic és la de contribuir a la modernització, competitivitat i desenvolupament sostenible dels sectors agrari, alimentari i aqüícola, al proveïment d'aliments sans i de qualitat per als consumidors i, en general, a la millora del benestar de la població a través de la innovació i la recerca en aquest sector.