La mort de tres espanyols al Kirguizistan, a Àsia Central, eleva a 17 els muntanyencs espanyols que han perdut la vida aquest any quan practicaven aquest esport, 14 d'ells a l'estranger i tres a Espanya. Entre els últims successos més greus en els quals s'han vist involucrats muntanyencs espanyols s'ha de lamentar la desaparició o mort de set compatriotes als quals van sorprendre al Nepal els terratrèmols d'abril últim quan practicaven senderisme a la vall del parc nacional de Langtang, a l'Himàlaia nepalès i fronterer amb el Tibet.

Els set espanyols morts o desapareguts hi havia la catalana Roser Palau, l'aragonès Mixel Pizarro, la càntabra Isabel Ortiz i els asturians Sabino Fernández, Jesús Monteirín, Egidi García i Ángel Hernández Muñiz. Tots ells a la vall de Langtang, on van morir almenys 597 persones i 771 més van quedar ferides. La Policia del Nepal sospita que hi ha més cadàvers en aquesta zona, ja que encara hi ha unes 300 persones desaparegudes.

També el passat 1 de gener va morir el basc Fernando Osa, al volcà Ojos del Salado, a la serralada dels Andes argentins a causa d'un edema pulmonar, després d'estar dos dies aïllat a uns 6.500 metres d'altitud. En l'accident ocorregut a la serralada de l'Atles del Marroc, a final de març, van morir dos espeleòlegs espanyols, l'advocat gadità Gustavo Virués, que va morir en caure al fons d'un barranc del canó de Wandrass, a l'Atles marroquí, i el Policia Nacional José Antonio Martínez, que va perdre la vida després de patir un fort impacte en una cama i al cap. El 14 d'abril un Mosso d'Esquadra va perdre la vida quan practicava alpinisme al Triangle de Tacul, al massís del Montblanc, als Alps francesos. El policia va morir al centre hospitalari d'Annecy Genevois al qual va ser traslladat en estat greu.

A aquests 14 morts a l'estranger s'han de sumar tres muntanyencs espanyols morts en accidents a Espanya el 2015. Al gener en van morir dos, un ciutadà madrileny al paratge de Canales Oscuras de la Sierra de Gredos, al terme de Candeleda (Àvila), i un altre, durant el seu trasllat a l'hospital de Valdecilla després de precipitar-se per un desnivell de 60 metres en una travessia a Fuente Dé. Finalment, el 2 d'abril va morir un home de 51 anys en caure a la muntanya quan cobria la ruta entre Núria i el Puigmal, al Pirineu, amb la seva dona, que va ser rescatada amb diverses fractures.