L'organisme autònom sobre salut pública de la Diputació de Girona, el Dipsalut, ha fet en quatre anys 2.400 analítiques a instal·lacions municipals que es consideren d'alt risc per a la transmissió de legionel·losi. El vicepresident del Dipsalut, Mia Corominas, va detallar ahir que són essencialment circuits d'aigua calenta sanitària i jacuzzis que tenen detectats i controlats en un mapa de risc. El darrer any, el 2014, han detectat presència del bacteri en un 7,2% de les instal·lacions analitzades però no han provocat cap brot. El Dipsalut també ha donat suport als consistoris per eradicar plagues urbanes. En quatre anys ha impulsat 788 actuacions per combatre, sobretot, plagues de rates i insectes, com el mosquit tigre.

Les instal·lacions d'alt risc per a la transmissió de legionel·losi poden ser, entre altres espais, torres de refrigeració, condensadors evaporatius, centrals humidificadores, sistemes d'aigua calenta sanitària, termals i d'aigua climatitzada com jacuzzis o banyeres terapèutiques. Segons recull la memòria del Dipsalut dels anys 2011-2014, que es va presentar ahir, bona part de les localitats de la demarcació de Girona tenen algunes instal·lacions d'aquest tipus que són de titularitat municipal i, per tant, estan obligats a controlar-les per evitar focus de legionel·la.

Corominas va explicar que Dipsalut ha pogut elaborar un mapa de risc. «Sovint el risc és a les mateixes instal·lacions, generalment perquè han quedat obsoletes; si estan localitzades, el control esdevé més eficaç», va afegir Corominas. Durant els últims quatre anys, han realitzat prop de 2.400 analítiques, unes 1.150 tasques de neteja i desinfecció, a més d'unes 3.000 visites d'assessorament. «No sols ajudem als ajuntaments a localitzar el bacteri, sinó que també donem solucions per eliminar-lo», va detallar Corominas. Del 2011 al 2014, s'ha detectat legionel·la en entre un 7,2% i un 13,9% de les instal·lacions analitzades. Tot i això, no es coneix cap brot de legionel·losi al conjunt de la demarcació en què la causa hagi estat alguna instal·lació de titularitat municipal.

Un altre programa del Dipsalut és el suport econòmic a les actuacions de control integrat de plagues urbanes. La demanda ha crescut i el principal objectiu és la lluita contra rosegadors i insectes, seguit de la lluita contra aus.