Al final s'han imposat el galons. L'Estat Major de Convergència va enviar ahir un emissari a Girona -el secretari d'Organització, Josep Rull- per comunicar que entregava la presidència de la Diputació al seu general de brigada, Pere Vila, que tot i haver quedat a l'oposició a Llançà encara és l'home de la província amb més gradació dins el partit nacionalista en conservar la presidència de la formació a les comarques gironines. El seu nomenament posa fi al canibalisme polític que estaven practicant l'alcalde de Banyoles, Miquel No?guer, i el de Llagostera, Fermí Santamaria, per aconseguir la cadira presidencial.

L'única Diputació de Catalunya que no depenia de cap pacte gràcies a la majoria de 14 diputats obtinguda pels nacionalistes ha sigut on ha resultat més difícil consensuar un candidat a causa del cainisme convergent. El nom de l'escollit s'havia de decidir dilluns però l'entossudiment dels coreligionaris de Santamaria i Noguer era tal que no es va poder arribar a cap acord. L'alcalde de Girona i diputat al Parlament de Catalunya, Carles Puigdemont, era el principal avalador de l'alcalde de Llagostera, però el de Banyoles plantava cara i també tenia els seus partisans.

Per evitar sublevacions i que la tropa comencés a disparar foc amic, Vila va convocar ahir Santamaria i Noguer, a les dues del migdia, a porta tancada, gairebé blindada. A la tarda es va reunir la direcció nacional i al vespre, després que Josep Rull intervingués a l'auditori Josep Irla de Girona, tots els diputats convergents van ser mobilitzats d'urgència per escoltar les directrius del partit. Pere Vila és l'home de més rang i queda al càrrec de tot. Roma locuta, causa finita. Vaja, que la direcció nacional de CDC ordena i mana i tothom a creure.

D'aquesta manera, Pere Vila, que estava previst que fos nomenat vicepresident primer de la Diputació, ha ascendit a la primera posició de la cúpula i ara tindrà el poder del partit i de la principal institució de la província.

En un escuet comunicat enviat gairebé a les onze de la nit, els nacionalistes asseguraven que la direcció del partit a Barcelona ha pres la decisió «havent escoltat les propostes del territori».

Vila, tècnic especialista en turisme i hostaleria, és diputat al Parlament de Catalunya, ha presidit el Consell Comarcal de l'Alt Empordà (2007-2009), ha sigut vicepresident i diputat adjunt a Presidència de la Diputació de Girona (2011-2013) i des del 2012 és el president de CDC a la província. Home de partit, demà haurà de jurar el càrrec juntament amb la resta de diputats electes.

El portal de la transparència

D'altra banda, la Diputació de Girona va anunciar ahir que posava en marxa el portal de transparència, adreçat a la ciutadania perquè pugui disposar de tota la informació de la institució i resoldre dubtes i preguntes. Aquesta nova eina respon a la entrada en vigor, l'1 de juliol del 2015, d'una part de la llei de transparència, accés a la informació pública i bon govern. La llei té com a objectiu facilitar als ciutadans el coneixement del funcionament de les administracions públiques.