Olot ajudarà els veïns de masies afectats per la revisió cadastral

Coberts, garatges, camins i piscines han quedat comptats al Cadastre a partir del Catàleg de Masies

02.07.2015 | 07:21

L'Ajuntament d'Olot donarà suport als propietaris de masies i cases de la perifèria afectats per la regularització cadastral de construcció. Un cop els propietaris hagin presentat els recursos als nous valors, la municipalitat farà una petició de favor per al conjunt d'al·legacions. A més, ha posat l'Oficina d'Atenció del Ciutadà a disposició dels afectats per tal que puguin informar-se de dubtes sobre les notificacions dels nous valors. El Cadastre ha comunicat els nous valors a uns 500 propietaris i es preveu que d'ara a mitjans juliol faci arribar més notificacions.

Un cop rebut l'avís, els propietaris tenen 15 dies per presentar reclamacions. L'Ajuntament dóna informació i suport sobre les tramitacions, però cada propietari s'ha de buscar un arquitecte o un aparellador que faci un informe arquitectònic que avali les demandes sobre els valors. També poden fer-ho a través d'un gabinet d'advocats.

Després que les notificacions dels nous valors provoquessin l'alarma entre els propietaris de Batet de la Serra, fa pocs dies, Josep Maria Corominas (alcalde d'Olot per CiU), Núria Fité (regidora per CiU) i un tècnic de l'Ajuntament es van reunir amb uns 50 propietaris al local parroquial de Batet de la Serra. Es tracta d'un antic poble agregat a Olot, on -segons el Catàleg de Masies- s'apleguen 299 masies i cases de construcció recent. Són quasi la meitat de residències situades en el context rural d'Olot. El catàleg de masies enumera 611 edificis situats a l'entorn de la capital garrotxina. Els immobles es reparteixen en 307 masies i en 304 cases de nova construcció.

La previsió és que a finals de juliol, la major part dels propietaris hauran presentat les al·legacions. Així doncs, la intervenció de l'Ajuntament a favor del conjunt de propietaris serà a l'agost o al setembre.

La regularització cadastral parteix del precedent de la classificació dels edificis en sòl rústic a la dècada dels seixanta. Per causa de la realitat de l'època, els immobles es van classificar com a unitats. És a dir, una masia representava un sol element. De llavors fins ara, molts edificis rurals pròxims als nuclis urbans de consideració, com Olot, han tingut canvis. S'hi han fet reformes, construït piscines, adequat cabanes o fet coberts.

Per tal de mantenir una ordenació rural, l'Ajuntament d'Olot, com tots els altres, va fer el Catàleg de Masies. És un document que enumera les característiques de l es finques. Hi detalla garatges, piscines, accessos, coberts i altres. Figurar en el Catàleg és necessari per poder obtenir permisos d'obres per fer ampliacions o reformes.

Ara, el Catàleg ha estat l'instrument que ha tingut l'Oficina del Cadastre per l'aplicació dels nous valors que compten tots els elements de les masies. Així doncs, ara faram pagar per coberts, garatges i piscines. La major part dels propietaris hi estan d'acord. La diferència està en els valors que els compta el cadastre i en el que ells consideren lògic. Per exemple, Mariona Casadellà (propietaria d'una casa de Batet) considera fora de lògica el fet que li comptin 170 metres de la carretera que ajunta les cases de la zona com un camí particular.

A l'abril del 2009, el Catàleg de Masies d'Olot va ser aprovat per la Comissió d'Urbanisme.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

La població gironina només augmentarà un 0,4% en 15 anys i serà molt més vella

La població gironina només augmentarà un 0,4% en 15 anys i serà molt més vella

L'any 2031, la franja d'edat d'entre 34 i 45 anys es reduirà fins al 39,6% i la que superarà els...

La comissaria de Policia Local de Banyoles pren forma

La comissaria de Policia Local de Banyoles pren forma

La construcció de la nova comissaria de Policia Local de Banyoles avança a bon ritme, en un solar...

Exculpen 13 constructors acusats en el cas Gisa i es manté la causa per a un directiu

Exculpen 13 constructors acusats en el cas Gisa i es manté la causa per a un directiu

La jutge que investiga l'adjudicació d'obra pública a Girona sosté que de les converses no se'n...

La Generalitat reduirà el transvasament d´aigua del riu Ter a Barcelona

La Generalitat reduirà el transvasament d´aigua del riu Ter a Barcelona

El conseller de Territori anuncia un pla per fer baixar «de manera considerable» el cabal a través...

Salut distribuirà unes 110.000 dosis de la vacuna contra la grip a Girona

Salut distribuirà unes 110.000 dosis de la vacuna contra la grip a Girona

Dilluns s'inicia la campanya de vacunació, que enguany se centra en millorar la cobertura dels...

Enllaços recomanats: Premis cinema