El Departament de Salut va aixecar ahir l'aïllament als vuit portadors del bacteri de la diftèria d'Olot, que encara estaven reclosos a casa seva, perquè els dos controls microbiològics que se'ls ha practicat han donat negatius. La Conselleria va remarcar que aquests set infants i un adult no han desenvolupat la malaltia perquè estaven vacunats.

D'aquesta manera, i després que el 19 de juny es donés l'alta a dues criatures més, ja no queda en observació ningú de l'entorn del nen que dissabte va morir a causa de la diftèria a qui s'hagi detectat la presència del bacteri.

Control a l'entorn del menor

Des del moment en el qual es va diagnosticar el cas de diftèria, l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) va dur a terme totes les actuacions preventives pertinents, de forma coordinada amb els professionals assistencials, en tots els àmbits de relació més directa amb el pacient, amb administració de medicació preventiva i reforç de la vacunació per tal d'evitar l'aparició de la malaltia en les persones que han mantingut contacte estret amb el pacient.

Dins el marc de les actuacions preventives i de control de salut pública, també es va posar en marxa un estudi de mostres de frotis de faringe per detectar possibles portadors del bacteri entre els contactes més estrets del pacient, amb la finalitat de tractar-los com a mesura preventiva. Aquest estudi té diverses fases successives de recollida de mostres per poder assegurar l'eliminació de portadors dins els àmbits propers al cas.

En el context d'aquest estudi i després d'una doble validació microbiològica, deu de les mostres de l'entorn efectuades a l'entorn del pacient van resultar positives al bacteri, tot causant de la malaltia. Tal com es recomana en el procediment d'actuació davant d'un cas de diftèria, elaborat per l'ASPCAT d'acord amb les recomanacions internacionals, se'ls va administrar tractament antibiòtic amb l'objectiu d'eliminar la circulació del bacteri i es van fer els controls pertinents posteriors. Amb la finalitat de minimitzar al màxim el risc de transmissió, els portadors s'han mantingut aïllats fins que el Departament de Salut ha obtingut dos controls microbiològics negatius, tal com recomana el procediment.

Ahir, l'Agència de Salut Pública de Catalunya va agrair l'esforç realitzat pels deu portadors que, d'acord amb les recomanacions internacionals, s'han mantingut aïllats a casa seva amb la finalitat de minimitzar al màxim el risc de transmissió. A més, l'ASPCAT va «agrair la solidaritat mostrada per aquestes famílies envers la població» i també «va recordar la importància de complir amb el calendari vacunal en els infants per evitar la reemergència de malalties greus que pràcticament havien desaparegut del nostre entorn».