Altes temperatures, baixa humitat, vent i falta de pluja. Quatre ingredients que han elevat el risc d´incendi forestal a la demarcació de Girona i ahir es va traduir en alguns incendis. Tres d´ells destaquen, dos sobretot perquè hi van treballar els Bombers amb força simultaneïtat.

D´entrada, cap a quarts de tres de la tarda, els Bombers van haver de treballar en un incendi a tocar l´AP-7 al límit entre Hostalric i Sant Celoni. Ràpidament, 11 dotacions terrestres -entre elles les dels Bombers d´Arbúcies- i dos avions de vigilància i atac, un helicòpter bombarder i voluntaris de les Adf (Associació de Defensar Forestal) de la zona van intentar sufocar les flames.

Al voltant d´un quart de quatre de la tarda, els efectius d´extinció d´incendis ja van donar l´incendi per controlat. Van cremar 1,7 hectàrees d´una zona boscosa de la vora i 0,3 hectàrees de vegetació agrícola, segons el Cos d´Agents Rurals. Sembla que una roda punxada d´un camió podria ser la causa del foc.

D´altra banda, quan encara hi havia aquest incendi ja controlat, poca estona després, cap a dos quarts de cinc, els Bombers van rebre l´avís d´un altre incendi a Vilopriu. Es va declarar en una zona de matolls de la GI-631, la carretera que transcorre entre Colomers i Vilopriu. Per intentar sufocar les flames ràpidament s´hi van desplaçar 12 dotacions i dos mitjans aeris, que posaven aigua des de l´estany de Banyoles. Segons Agents Rurals van cremar 1.000 metres quadrats de massa forestal. Al lloc hi van treballar també voluntaris de les Adf. Vilopriu és un dels pobles que ha rebut el pas de molts incendis els últims anys per la suposada presència d´un piròman.

Un parell d´hores abans que es declarés el foc de Vilopriu, cap a tres quarts de dues de la tarda, un altre incendi va tocar la comarca del Baix Empordà. Es va declarar quan faltaven deu minuts per les dues de la tarda i va cremar un camp de Foixà i algun focus secundari va saltar en una zona boscosa però ràpidament van ser sufocades les flames. Al lloc hi van treballar cinc dotacions dels Bombers i un helicòpter. En total van cremar 1,5 hectàrees de vegetació agrícola.

Alerta per risc d´incendi

El sòl es troba molt calent i amb les altes temperatures i la falta d´humitat fa que les comarques de l´Alt Empordà, Baix Empordà, Gironès i Selva es trobin en alerta per perill d´incendi. Davant d´això, Protecció Civil de la Generalitat manté la Prealerta del Pla especial d´emergències per incendis forestals de Catalunya i manté almenys fins dijous l´Alerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya Procicat per l´onada de calor que s´allargarà almenys fins dijous.

El Servei Meteorològic de Catalunya indica en la seva previsió que l´episodi d´onada de calor es mantindrà segur fins dijous dia 2 de juliol, quan es preveu que la probabilitat de superació de la temperatura màxima extrema sigui menor i l´afectació més localitzada a la part oest del país, però l´episodi es podria allargar fins al proper dimarts dia 7.

Davant d´aquesta situació, Protecció Civil de la Generalitat recomana a la ciutadania que s´informi de com fer front a aquest augment significatiu de les temperatures, sobretot en el cas de les persones més vulnerables a la calor-gent gran, nadons, malats crònics, entre d´altres-.

Diumenge tropical

La situació meteorològica d´onada de calor s´intensificarà diumenge. Però primer, com explica el meteoròleg Gerard Taulé, entre dimecres i el dimecres de la setmana vinent canviarà la posició de l´anticicló. En aquests moments es troba situat en un eix sud-nord i que envia vent del sud. Sortosament, segons el meteoròleg, la marinada permet que es frenin una mica les màximes al prelitoral de Girona perquè el mar està fresc.

Aquesta situació però amb el canvi previst, s´orientarà de sud-oest i nord-est. A més, segons Taulé, bufarà molt poc vent o del sud-oest i és probable, en un 70% segons indiquen els mapes, que la màxima a Girona ciutat en algun dia entre el 2 i el 8 de juliol s´arribi als 41 graus. En especial, explica, el proper diumenge.