El Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat i l'Obra Social La Caixa van presentar ahir el programa «Àpats en Família», que pretén promoure l'alimentació saludable en les famílies catalanes des d'una perspectiva nutricional i econòmica.

La vicepresidenta del Govern i consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, el director general de la Fundació Bancària La Caixa, Jaume Giró, i la secretària de Família, Dolors Gordi, van presentar la iniciativa. El programa està compost per dos tallers dividits per franges d'edat i dirigits a famílies amb fills de 0 a 18 anys, que rebran formació de la mà d'experts del sector. També inclourà pràctiques educatives sobre alimentació -adaptació de les racions a les diferents edats o manera de cuinar els aliments-, la comunicació a la taula, la coresponsabilitat a l'hora d'assumir tasques a la casa i el consum responsable, així com la repercussió de l'aprofitament dels aliments en l'economia familiar.

La consellera Neus Munté va fer pública la seva satisfacció per aquest programa i va recordar que «sopar en família és més que un dinar perquè té efectes directes en el comportament i hàbits dels fills, manté una relació estreta amb el sobrepès dels menors i facilita la comunicació entre els diferents membres de la família».

Atenció familiar

«Àpats en Família», al qual es podrà accedir des de qualsevol punt d'atenció familiar de la Generalitat a Catalunya, facilitarà també una guia als professionals i famílies que participin en el programa amb les idees més importants, les activitats i les tasques per fer a casa. «El foment d'hàbits alimentaris saludables durant la infància i l'adolescència és, sens dubte, una inversió de futur. Com a eina de prevenció, però també en relació amb el desenvolupament emocional dels més petits. Amb aquest convenciment, el Departament de Benestar Social i Família i l'Obra Social La Caixa sumem esforços per a l'impuls d'aquest programa», va explicar Giró.

També aquest projecte compta com a referència amb el programa «Créixer en Família», també del Departament de Benestar Social i Família, que ha superat ja tres edicions, 1.800 tallers i més de 5.000 famílies inscrites a Catalunya.

Aquesta col·laboració entre la Generalitat i l'Obra Social forma part del programa CaixaProinfancia, dirigit a les cases amb nens d'entre 0 i 16 anys en situació de vulnerabilitat i que el 2014 va arribar a 17.832 menors de l'àrea metropolitana de Barcelona.