Un juny càlid i tempestuós. Aquest últim adjectiu és el que pot descriure la situació que ha viscut la ciutat d'Olot. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, és el punt de la geografia catalana on ha plogut més durant el mes passat: un total de 253 litres. Unes precipitacions acumulades no per una pluja continuada sinó per un fenomen tempestuós que va afectar sobretot la Garrotxa i el Ripollès des del 7 fins al 16 de juny.

Cal recordar però que hi va haver un dia del mes de juny, el 10, que la Garrotxa va viure fins i tot inundacions. En aquest cas un tren convectiu va afectar la zona i només a la ciutat d'Olot en mitja hora van caure 73,9 litres per metre quadrats i durant tot el dia 115,2, una quantitat excepcional. Ja que segons el Servei Meteorològic de Catalunya es tracta d'una dada històrica en mitja hora, de fet, l'últim registre excepcional que hi havia en mitja hora era de 65,1 litres per metre quadrat al maig del 2014 a Baldomar, a la Noguera. Una xifra que Olot va superar de llarg.

Cal dir però que els ruixats van durar onze dies, cada dia va ploure, i gairebé van arribar a caure en diversos punts de la província 100 litres per metre quadrats en poques hores. Del 7 al 16 de juny a la Vall de Bianya per exemple es van recollir 170,9 litres; a la Vall d'en Bas, 134,8; a Cabanes, 123,9 , o a Ulldeter, 107,7 litres per metre quadrat.

El mes passat però va acabar amb una pujada de la temperatura molt significativa i l'onada de calor es va instal·lar des de divendres passat. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) preveu que les temperatures siguin encara molt altes avui, tot i que s'espera que demà dijous baixin entre 1 i 2 graus. El dia amb més calor es preveu que sigui diumenge amb temperatures que podrien superar els 41 graus a la ciutat de Girona i punts de l'interior de la província.

Derivat de l'onada de calor i altres factors com la baixa precipitació dels últims mesos en algunes zones, el risc d'incendi forestal continua incrementant de forma generalitzada i és elevat sobretot a les poblacions a prop de zona forestal, en especial, a les urbanitzacions i destacant els casos en què no disposen de les mesures de prevenció davant incendis.

Les comarques de l'Alt Empordà, el Baix Empordà, el Gironès i la Selva es troben en alt risc d'incendi. Protecció Civil de la Generalitat manté el Pla especial d'emergències per incendis forestals de Catalunya en prealerta d'acord amb el risc d'incendi forestal previst. I des de divendres passat també hi ha en fase d'alerta el Pla Procicat per l'onada de calor.

Boires a la costa

Les altes temperatures van portar ahir boires sobre el mar a causa del vent de component est que bufava de bon matí. Imatges com la platja gran de Lloret mig coberta per la boira o l'illa de Portlligat, són alguns dels exemples que van viure els banyistes i vilatans que es van llevar més aviat. Les temperatures màximes ahir van assolir nivells que van rondar els 34 graus a la majoria de comarques de la província de Girona.