El convergent Pere Vila ha obtingut la confiança de gairebé tots els diputats provincials per ocupar la cadira presidencial de la Diputació de Girona. Els 26 vots favorables que va obtenir ahir en el ple de constitució de la corporació -Convergència i Unió (14), ERC (8), PSC (3) i IdS (1)- li han facilitat l'assumpció del càrrec al temps que permeten a CDC recuperar les regnes de la corporació després del convuls mandat protagonitzat per la presidència bicèfala d'Unió -el dimitit Jaume Torramadé, pendent de judici per un cas d'abusos seuxals, i Joan Giraut, implicat en l'assumpte de les retribucions d'assistències que no es feien. Només la CUP es va oposar al nomenament de Vila i el seu únic diputat, Lluc Salellas, es va proposar com a candidat a la presidència -va obtenir un vot.

El seu discurs presidencial el va iniciar admetent que la imatge de l'organisme s'haurà de restituir perquè ha quedat malmesa arran dels escàndols en què s'ha vist involucrada, els quals no va esmentar però són nombrosos -per exemple, el cas Manga, els presumptes abusos sexuals de l'expresident o la creació del Consell de Govern com a mecanisme compensatori de les assistències cobrades i no fetes per alguns diputats. Alhora, va voler agrair la confiança que el seu partit ha dipositat en ell i així li va comunicar públicament al secretari d'Organització,

Josep Rull, perquè li transmetés al president de la Generalitat, Artur Mas. Rull va venir dimarts a Girona per posar fi a la pugna entre l'alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, i el de Llagostera, Fermí Santamaria, confiant a Pere Vila la cadira presidencial -vegin tema adjunt a la pàgina 4.

La seva intervenció també li va servir per recordar que queden menys de tres mesos per celebrar, de nou, unes eleccions autonòmiques anticipades que considera «les primeres d'un procés constituent» i va demanar a tots els diputats que estiguin preparats «per les tasques que el nostre Govern ens reclami», amb «sacrifici si cal, per això hem estat escollits».

Sobre la taula hi ha un acord marc signat amb ERC que Vila fa extensible a la resta de grups perquè se sumin des de la Diputació a facilitar un procés constituent a Catalunya.

Respecte a la tasca específica del seu mandat va insistir a remarcar que la Diputació ha de vetllar pels 222 municipis de la província i centrar-se molt específicament en l'«àmbit social», la lluita contra l'atur, prioritzar «la cultura» i els òrgans específics com el Dipsalut, Xaloc o el Patronat de Turisme de la Costa Brava Girona.

Postures polítiques

Els Independents de la Selva (IdS), que per primera vegada tenen representació a la Diputació van avisar que no estan sotmesos a directrius de partit i treballaran seguint els seus programes electorals per redundar en benefici de la població a qui representen i els ha escollit.

La CUP, que també entra per primera vegada a la Diputació, va retreure als partits tradicionals que sempre han estat presents a l'organisme (CiU, ERC i PSC) que durant molt temps han actuat mancats de transparència i de forma clientelar i per això treballaran per fer una institució amb parets de vidre.

El PSC també va indicar que la ciutadania reclama una actitud més transparent i advoca per buscar consensos per ajudar els ajuntaments de la província, que són els principals organismes afectats per la manca de finançament.

ERC ha remarcat la necessitat de convertir la Diputació en l'embrió de l'Agència Tributària Catalana com a «estructura d'Estat» per construir «un nou país a partir del 27-S».

CiU -la federació es va trencar passades les eleccions municipals- va reconèixer els errors comesos en el darrer mandat però va reivindicar la feina realitzada al temps que emplaçava a fer «molta feina i poc soroll», tot el contrari del que ha succeït fins al moment.