Perd l'alcaldia de Llançà i CDC el premia nomenant-lo candidat a la presidència de la Diputació?

Home, hem de matisar-ho. A Llançà, CiU va guanyar amb millors resultats que en 2011, quan vam tenir majoria absoluta. Però ara no l'hem assolit i cinc partits es van aliar i van fer un pacte de govern. La llei ho permet, s'ha d'assumir.

Li sap greu saber que no era la primera opció a la presidència i el seu nom va ser una mena de decisió salomònica?

Gens de greu, estic molt content i molt il·lusionat.

Home, és com si algú s'assabenta que la dona amb qui s'ha casat en preferia un altre...

Entenc que dins del partit hi havia altres opcions tan válides com la meva. Si finalment el partit ha triat la meva opció només puc parlar-ne bé.

Per què s'hi ha involucrat la cúpula catalana de CDC si es tracta d'una qüestió merament gironina?

Bé, hi ha entrat el president del partit i el coordinador general, a més d'en Lluís Corominas. Ells formen la direcció nacional que pren els acords, i com a totes les diputacions ho han fet a partir de les propostes que hem presentat des del territori. Som un partit petit on tots ens coneixem, i ells ja saben qui pot ser candidat, qui no, qui té les aptituds...

Presidir la Diputació es un premi de consolació o és el somni de qualsevol polític?

Molt més això darrer que un premi de consolació. Hem sento molt honorat i no hi veig res negatiu. Per una persona que es dedica a la política només pot ser positiu.

Ho diu perquè es treballa poc i es guanyen molts diners?

Tinc la intenció de treballar-hi molt, i espero que la dedicació que hi penso tenir la visualitzi la gent. Imagino que la pregunta va en la línia del que està passant una mica avui en dia, però el cert és que hi ha una alta responsabilitat per presidir la Diputació.

En el seu primer discurs va parlar d'«errors» que s'han comès en la Diputació. Pot concretar-los?

No hem sabut comunicar les coses positives que es van fer, i es va fer una feina molt important per part de tots els diputats, fins i tot amb la col·laboració de l'oposició.

I ja està? Un simple problema de comunicació?

També tenim problemes concrets, la majoria judicials, que hem d'esmenar i fins intentar revertir-los.

En què es notarà la presidència de Pere Vila?

Tinc el meu estil propi i la meva manera de funcionar. Fa anys que em dedico a la política i sé que valorar-ho el primer dia és impossible. El temps ho posarà al seu lloc, jo crec que aquesta pregunta es podrà respondre millor d'aquí un parell de mesos. La intenció és posar-hi el meu estil, que no és ni millor ni pitjor que el dels altres però és el meu. Ja avanço que vull treballar consensuadament amb tots els companys.

I ho podrà fer sense UDC. Trencar amb Unió ha suposat deixar anar llast?

També ho dirà el temps. La situació era molt complicada, perquè havíem de prendre una decisió molt important de cara al 27-s i les direccions dels dos partits ha considerat millor que cadascú tingués agenda pròpia. Però a la vida no saps mai què acabarà passant, la valoració de si ha sigut encertat o no ho veurem en un futur. És tan recent! Han passat tantes coses a casa meva en els últims dos anys que costa molt preveure el que passarà d'aquí poc i valorar si el que passa és millor o pitjor. És època de canvis generals, i al federació no ha sigut una excepció.

Tornem a les diputacions. Vol dir que els ciutadans notarien res, si desapareixessin?

Entenc que també és un debat que hi és de fa anys, igual que es diu del Senat i dels consells comarcals. Jo estic convençut que les diputacions fan una feina fantàstica i aporten molta ajuda als municipis. És una institució sanejada econòmicament i això permet tenir disponibilitat econòmica per ajudar els municipis. Si tot això desaparegués aquests recursos haurien de sortir d'alguna altra administració.

I bé?

Però és el que tenim ara. Ara bé, si no hi fossin ens hi habituaríem com una cosa normal, finalment no hi ha res etern.

Tanmateix, és conscient de la mala imatge que té la Diputacio?

La de Girona o totes?

Posem-hi totes, vinga.

Sí, i segurament molta culpa la tenim els mateixos polítics. El que hem d'aconseguir és fer entendre que la Diputació està al servei del ciutadà.

I això com s'aconsegueix?

Començant a prendre decisions en la línia del que demana la societat i, sobretot, essent molt transparents. I no prendre cap decisió de risc, perquè avui en dia se sap tot i s'acabarà girant en contra; les decisions de risc no són bones companyes dels polítics.

Quins són els primers càrrecs de confiança que triarà?

Començaré a parlar amb els grups polítics a partir de la setmana vinent. La intenció és fer un cartipàs en funció del que ja hi ha i amb prioritats molt marcades, tothom ha de tenir clar que a la Diputació es ve a treballar, en les condicions que s'ha de venir a treballar i amb els compromisos que s'han d'adquirir. Suposo que la pregunta es referia sobre tot als assessors.

Efectivament.

És una figura que ha de ser-hi, però hi ha de ser amb unes condicions molt més clares de treball per als grups. I amb un horari i una dedicació ben establerts.

Hi ha masa assessors o creu que és el nombre adeqüat?

Hi ha els que marca la llei, que es nova i amb la qual haurem de treballar en aquesta legislatura. Curiosament a la Diputació de Girona li corresponen pràcticament els mateixos que ja tenia.

Però tots sabem que és una forma que tenen els partits de repartir premis a qui els interessa.

Potser aquesta és la imatge que s'ha donat fins ara. Puc parlar pel meu grup, i els assessors que hem tingut en la darrera legislatura han vingut a la Diputació, s'hi han dedicat i han complert les tasques encomanades. No hem «premiat» a cap exdiputat ni a cap exsenador ni a ningú.

Amb la seva presidència hi continarà havent aquells consells de govern de 20-30 minuts de durada a 1.000 euros l'assistència?

Això no és ben bé així. Els diputats tenen molta més feina que assistir només a la reunió. Tots els diputats de govern tenen àrea pròpia, això significa reunions, preparacions, entrevistes, visites... Si la gent té la impressió que l'única feina del diputat és asssitir a comissions i plens s'està equivocant.

Amb vostè els sopars de Nadal de la Diputació seran tan entretinguts com fins ara?

(Sorprès) No he assistit mai a cap, no sé si eren entretinguts.

Bé, el jutge sembla opinar que sí, que el darrer va ser divertit.

Aaah ( riu). En realitat va ser un sopar de final de campanya, eRRR... ja sap vostè que l'aprecio molt, però comprendra que aquesta pregunta no la respongui... És que no sé què dir-li. És un fet que va passar, i veurem com acaba. En tot cas espero que em toqui fer pocs sopars

La Diputació de Girona treballarà a favor del procés?

Ja ho ha fet en la passada legislatura, aprovant mocions en el sentit d'estar al costat del Govern català. Si les diputacions poden ajudar el Govern en tot el que a partir del 27-S depenent de com acabi, ho farem com una administració més

La Diputació no s'hauria de dedicar a la província i deixar-se de processos?

És que no deixarem una cosa per fer l'altra. Finalment, si el procés acabés bé revertiria també en els gironins. I quan parlem de la Generalitat no és res llunyà, és el que tenim aquí, a l'edifici del Santa Caterina.

El representant de la CUP em va dir en una entrevista que entren a la Diputació disposats a aixecar catifes. Li fa por?

No, perquè acabo d'arribar i tinc encara per davant uns dies de feina per veure com podem millorar l'organització interna. No em fa por perquè crec que no tenim res a amagar. Al contrari, seré transparent i em puc posar al nivell de transparència que demanen ells. No tinc cap dubte que ens acabarem entenent, perquè a la Diputació de Girona -a diferència del món municipal més proper- tot està molt reglat, les subvencions solen ser finalistes, tractes directament amb els alcaldes, hi ha poc marge per a la improvisació, no es prenen decisions complexes... Quan el representant de la CUP entengui una mica el funcionament de la Diputació tindrà una altra idea de com funciona i segur que trobarem punts comuns per fer política conjuntament.

I a vostè no li fa por obrir algun calaix i endur-se un ensurt?

No, sempre he confiat molt en la gent que hi ha hagut aquí malgrat els problemes que hi hagi pogut haver. Si trobés alguna cosa que no fos del meu grat la canviaria. Però sense cap por.

Compaginarà la presidència amb la tasca de diputat?

Acabaré la legislatura, però renunciaré al sou de diputat. Després deixaré de ser-ho, sé perfectament que les dues feines no es poden fer alhora.

Sap ja qui seran els seus vicepresidents?

Encara no, hi estem treballant.

Seran de Convergència?

I d'Unió, el govern el farem Convergència i Unió.