Entre un 10 i un 20% de les dones que van donar a llum a les maternitats dels hospitals de l'Institut Català de la Salut (ICS) l'any passat -entre els quals hi ha l'Hospital Universitari Doctor Josep Trueta- van optar per un part natural sense anestèsia, una opció que s'ha consolidat i creix cada any.

Segons va informar l'ICS ahir, durant l'any 2014, les sis maternitats dels seus centres hospitalaris van atendre 11.073 naixements, una xifra pràcticament igual a la de l'any anterior.

En total van ser 10.662 parts, un 3,5% dels quals van ser múltiples, i entre un 10 i un 20% de les dones -un percentatge que depèn del centre hospitalari- van optar per dur a terme un part natural sense anestèsia.

Adaptació dels serveis

Com que aquesta opció es consolida any rere any, les maternitats dels hospitals públics han adaptat alguns dels seus serveis per donar resposta a aquestes peticions, segons van ressaltar ahir els responsables de l'ICS.

Així, la majoria de maternitats públiques han incorporat opcions no farmacològiques d'alleugeriment del dolor durant el part, l'esferodinàmica, l'aplicació de calor local, els massatges i un ambient relaxat i respectuós durant la dilatació, el part i les primeres hores de vida de la criatura

Segons fonts de l'Institut Català de la Salut, una altra de les mesures més innovadores, i que les dones que volen un part natural valoren més, és la utilització d'una banyera per disminuir el dolor de part. Quatre centres -el Verge de la Cinta de Tortosa, Arnau de Vilanova de Lleida, Trueta de Girona i Germans Trias de Badalona- són els hospitals de l'ICS que ofereixen aquesta possibilitat.

L'hospital tortosí és pioner en oferir a les dones la possibilitat de donar a llum a la banyera, una opció que una trentena d'embarassades van elegir l'any passat.

Als altres hospitals, la banyera s'ofereix com una opció eficaç per mitigar el dolor durant la feina de dilatació.

D'altres iniciatives empreses als hospitals són les visites informatives destinades a les famílies abans del naixement, la promoció de la lactància materna i del contacte pell amb pell de la mare i el nadó des de la sala de parts, o la presència d'un acompanyant durant la cesària si és el desig de la família. Al Trueta, des de fa uns anys es fomenta el contacte pell amb pell de la mare i la criatura durant els primers moments de vida, per fomentar el vincle entre mare i nadó; en el cas de cesària, aquesta possibilitat s'ofereix a la parella o acompanyant de la dona.

Habitacions individuals

A més, totes les maternitats de l'ICS disposen d'atenció especial al part natural i habitacions individuals per a les dones que acaben de donar a llum.

Una altra de les mesures impulsada cada vegada més pels hospitals públics és l'alta mèdica precoç de les dones que han tingut la criatura en un part vaginal sense complicacions. La sortida de l'hospital es produeix poques hores després del naixement i són els professionals del centre qui es traslladen al domicili per fer el seguiment.

Actualment, ofereixen aquesta opció els hospitals Trueta de Girona i Joan XXIII de Tarragona, i aviat ho farà també Vall d'Hebron -des del servei d'Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva de Barcelona.