La remodelació recent de la Generalitat de Catalunya ha suposat, entre altres canvis, que el Departament de Territori s'encarregui de la gestió dels parcs naturals. Així, amb l'objectiu de tenir una primera presa de contacte amb els directors d'aquests espais, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, es va reunir ahir amb tots ells per poder fer una diagnosi de la situació. Una vegada finalitzada la trobada, Vila va explicar que els parcs naturals es troben al davant de dos grans desafiaments. «Cal que aquests espais es tornin a muscular des del punt de vista de recursos i que se'n revisi la seva governança», va posar de manifest Vila.

Tot plegat, tenint en compte que el Departament d'Agricultura -que fins ara havia gestionat els parcs naturals- pretenia fer cessar els directors d'aquests espais. El motiu és que el Govern català volia acomiadar-los per fer un concurs i que els llocs dels actuals responsables els ocupessin gerents. Malgrat tot, segons els sindicats, Agricultura va decidir finalment que no cessaria els directors. Per això, Vila va voler destacar ahir que la Generalitat «no es planteja ni a curt ni a mitjà termini cap tipus de cop de timó ni cap dinàmica de cessaments». «Això no tindria sentit», va assegurar.

De moment, Vila va avançar que els parcs de Catalunya «han d'estar sintonitzats» amb la ciutadania i el territori que els acull. El conseller va considerar que han de ser «plenament participats i participatius».

Generar un nou model

Vila va detallar que les properes setmanes s'haurà de «revisar, posar en crisi i generar un nou model». «Cal plantejar que tots els instruments de govern que tenen els parcs realment siguin útils», va valorar Vila. Així, va explicar que s'hauran de crear uns «nous marcs de participació ciutadana», amb l'objectiu que les activitats econòmiques i conservacionistes «trobin el seu marc de relació». «Hem d'analitzar el model de manera conjunta, perquè l'equilibri és fràgil», va concloure Vila.