El Departament de Salut encara no aconseguit determinar l’origen de la infecció per diftèria que va afectar un nen de 6 anys d’Olot, en Pau, que el dissabte 27 de juny va morir com a conseqüència de la malaltia. El menor no estava vacunat.

Aquesta setmana, la conselleria va informar que continua investigant sobre el possible focus inicial de la infecció, però també va reconèixer que era altament difícil que s’arribi a aclarir mai. Tal com ja es va posar de manifest quan es va conèixer el cas de diftèria, el departament va incidir en el fet que si la criatura hagués estat vacunada, amb tota probabilitat, mai s’hauria sabut de la presència del bacteri.

L’hospital d’Olot que va diag-nosticar la malaltia de l’infant i que el va derivar a la Vall d’Hebron -on va estar prop d’un mes ingressat a la Unitat de Cures Intensives- tampoc ha aportat cap més informació respecte a això. De fet, des d’aquest centre hospitalari van deixar clar que no faran cap més manifestació pública sobre el cas. El del nen d’Olot ha estat el primer brot de diftèria a Catalunya en 32 anys i, també, el primer d’Espanya en 28.

Ingressat des del 30 de maig

La infecció del nen pel bacteri de diftèria ha tingut un desenllaç fatal, ja que la matinada del 27 de juny va acabar amb la seva vida. Segons van informar els metges que el van tractar i el mateix conseller de Salut, Boi Ruiz, l’infant no va poder superar els danys als seus òrgans vitals que li va causar la malaltia. Els seus pares van autoritzar que se li realitzés l’autòpsia. L’infant es trobava ingressat a la Unitat de Cures Intensives (UCI) Pediàtriques des que se li va diag-nosticar la malaltia, el 30 de maig.

Després de la seva defunció, des del centre hospitalari van confirmar que el menut va perdre la vida perquè no va poder superar les afectacions als òrgans vitals que li havia provocat la diftèria. El nen havia rebut un tractament d’antitoxines, que s’havia hagut d’importar de Rússia, i també d’antibiòtics.

Aquest cas ha desfermat la polèmica al voltant de la vacunació, tot confrontant les postures dels partidaris de fer-les i dels seus detractors. El mateix dia de la mort del nen d’Olot, Boi Ruiz va insistir en la necessitat de complir amb el calendari de vacunacions. També va enviar un clar missatge a aquelles persones que opten per no vacunar els fills, opinant que era «enormement trist que en un país ­desen­volupat com el nostre s’hagi produït un cas com aquest». «És desitjable que en un país com Catalunya, no torni a succeir», va afegir Ruiz sobre el fatal desenllaç de l’infant, tot recalcant que aquí l’accés a la vacunació és «universal i gratuït». Una situació que és ben diferent a molts altres països en vies de desenvolupament, que no tenen els recursos necessaris per immunitzar la seva població.

Alerta dels pediatres

L’Associació Espanyola de Pediatria (AEP) va ser una de les primeres a reaccionar, després de fer-se públic el desenllaç del nen. Un cop traslladat el seu condol per la mort de la criatura, l’associació va recordar que, encara que més del 95 per cent dels menors d’un any d’edat estan vacunats contra la diftèria i la dosi de reforç que s’administra el segon any de vida «gairebé assoleix aquesta xifra», les dosis de reforç que es posen entre els 4 i els 16 anys en els infants «han de ser millorades».