L'onada de calor ha afluixat avui una mica, encara que continua fent pujar els termòmetres per damunt dels 40 graus a moltes localitats catalanes, on avui no han superat les màximes, algunes de rècord històric, que es van registrar ahir en algunes estacions meteorològics.

Mentre Banyoles (Pla de l'Estany) va registrar ahir una temperatura màxima de 43 graus, la més alta ahir a Catalunya i rècord històric en aquesta ciutat des del 1999, avui els termòmetres a Banyoles "només" s'han enfilat fins a 39,8 graus.

De moment, els 43 graus registrats ahir a Banyoles, i els 42,9 d'Anglès (Selva), són les temperatures màximes d'aquesta onada de calor i les més altes registrades en un estiu en aquestes zones, per damunt de les que es van prendre el 2003, en una onada de calor que encara continuarà demà i demà passat, segons el Servei Meteorològic de Catalunya.

La temperatura màxima d'avui a Catalunya s'ha registrat a Sant Romà d'Abella, al Pallars Jussà, al Pirineu lleidatà, amb 40,4 graus, seguida de Mollerussa (Pla d'Urgell), amb 40,1 i d'Artés (Bages) amb 40 graus.

Sant Salvador de Guardiola (Bages), amb 39,9 graus, Banyoles (Pla de l'Estany), 39,8, i Alcarràs (Segrià), Castellbisbal (Vallès Occidental) i Horta de Sant Joan (Terra Alta), amb 36,6 graus totes tres, són algunes de les temperatures més altes avui.

Aquesta calor queda lluny de la sufocant asfíxia que van patir ahir molts municipis que van batre el seu rècord històric de temperatura des del 1999 com Banyoles (43 graus), Anglès (42,9), Vilablareix (41,3), Torroella de Fluvià (41,1), el Pont de Vilomara (40,6), la Tallada d'Empordà (40,6), Castellnou de Bages (40,5), Òdena (40,1) i Olot (40,1).

També les mínimes nocturnes han estat tropicals aquesta nit, amb temperatures per damunt dels 22 graus a molts municipis, entre els quals destaquen els 24,1 graus de mínima a Ulldemolins (Priorat) i els 23,8 de Camarasa (Noguera).

El Servei Meteorològic de Catalunya preveu que demà arribi el pic d'aquest episodi de calor, de manera que els termòmetres encara podrien pujar per damunt dels 40 graus a molts llocs, mentre que a partir de dimecres s'espera que comenci un descens de les màximes.