La demarcació de Girona va registrar ahir les temperatures més altes de l'Estat espanyol, fregant els 40 graus. Segons les dades registrades pel portal Meteoclimatic, dels deu indrets més calorosos de l'Estat, 6 van ser a la província de Girona. Les Olives (Garrigoles), amb 42 graus, va ser on més va pujar el termòmetre. Unes xifres que fins i tot són més baixes que les registrades pel Servei Meteorològic de Catalunya. Banyoles, amb 43 graus, va ser l'observatori del Meteocat que va marcar més temperatura. Si el focus el fixem a Catalunya, dels 15 registres més elevats del país, 13 van ser a la demarcació de Girona.

L'onada de calor que està afectant aquests dies tot el país s'ha instal·lat a les comarques gironines amb xifres superiors a les de Canàries, Andalusia, Castella la Manxa o Múrcia, indrets on sol fer molta calor. Si s´observa el còmput de la darrera setmana, de les 10 temperatures més altes de l'Estat Espanyol registrades per Meteoclimatic, sis eren de la demarcació de Girona: Les Olives, Sant Miquel de Fluvià i Mata amb 42 graus; i Medinyà i Sant Gregori amb 41 i Bellcaire d´Empordà amb 40.

El Gironès, el Pla de l'Estany i l´Alt i el Baix Empordà van ser els indrets més calorosos de la demarcació, particularment a la franja entre el Ter i el Fluvià. Amb dades del Meteocat, Banyoles va registrar la temperatura més alta, amb 43 graus. De fet, la majoria de termòmetres es van situar de màxima per sobre els 40 graus, cosa que deixava una sensació d´ofec als carrers difícil de suportar.

Les elevades temperatures i la manca de precipitacions també han disparat el risc d´incendi. Un total de 25 de 42 comarques del país estaven ahir en alerta màxima. Una situació que continuarà, per la qual cosa Bombers i Protecció Civil van reiterar les crides a la responsabilitat al bosc, per evitar mals majors i pèrdues irreparables.

Les previsions meteorològiques indiquen que l´onada de calor encara durarà uns dies més i que dimecres podrien començar a baixar les temperatures. Avui i demà, però, encara hi haurà canícula.