Les unitats canines són una eina útil per a les policies locals?

És una eina molt interessant pel que és la nostra feina pel que fa a la seguretat i la policia judicial de proximitat. Considerem que és efectiva i a més el cost és bastant reduït. A vegades, implantar un tipus de treball o comprar una determinada eina és prohibitiu per als resultats que obtens. En canvi, aquí, la relació cost-benefici és molt interessant.

En quines actuacions hi ha un major benefici d’aquesta unitat amb gos policia?

Totes les policies locals rebem moltes trucades que en una determinada zona pública hi ha una concentració de joves i que normalment prenen droga i generen aldarulls o el que sigui. Si hi vas amb els agents i patrullatge ordinari i et trobes un grup de joves, acabes escorcollant tot el grup. Per tant, acabem «molestant», entre cometes, el conjunt de persones que hi ha. En canvi, el gos el que et permet és anar d'una forma més concreta i no actuar sobre tothom, sinó que l'animal et marca qui consumeix o porta substàncies prohibides.

La gent reconeix la unitat canina? Li té respecte?

La gent sí, sobretot el qui es dedica més a aquests temes de drogues. Cal dir que als gossos també els fem servir en controls de vehicles. Quan una persona veu el gos, mostra on porta la substància: per exemple, a la guantera o amagada sota el canvi de marxes. De seguida la gent ens indica on és la droga perquè sap que amb el gos és perdre el temps intentar amagar-ho. Normalment, per les quantitats que porta la persona, sap que no acabarà detinguda i que acabarà en una falta administrativa, de manera que ens mostra on ho té.

Pel que fa a l’associació de caps de policia, considera que la unitat canina és una bona eina?

Sí, dins les justes dimensions. Tampoc té sentit dimensionar excessivament un servei. De fet, des de la junta hem cregut convenient, amb el tema dels gossos, fer com una mena de manual de com han de funcionar les unitats canines i adreçar-lo als caps de les policies locals de les comarques gironines com un element positiu i de bona pràctica que, atesos els bons resultats que obtenim, val la pena potenciar.

Quin tipus de droga és el que troba més actualment la unitat canina de Girona?

Al carrer avui dia el que es troba més són derivats cannàbics: marihuana, haixix, cabdells. Després, alguna vegada hem trobat algun tipus de substància, com per exemple cocaïna, però amb una menor quantitat perquè al mercat i al carrer és el que hi ha.

Es donaran més funcions als gossos de Girona?

En principi no se'ls donarà més funcions. Fa 25 anys, quan era a Blanes, vam començar a treballar amb els gossos com a recurs dissuasiu per a baralles i altres conflictes. La majoria acabaven ensinistrant amb atac i defensa i això va tenir un boom durant els anys 90, però va acabar desapareixent per tema d'imatge i resultats. Perquè, per molta assegurança que tinguessis, si en una intervenció l'animal acabava mossegant era tot molt complicat.