Prop d'un 10% de les persones que viatgen a països exòtics tornen amb alguna malaltia importada. La majoria, com els paràsits intestinals, no són greus, però n'hi ha d'altres que es poden prevenir o frenar i que sí que poden posar en risc la vida de les persones, com la malària, el Chagas o el Chikungunya.

Per això, experts en medicina tropical del parc hospitalari Martí i Julià de Salt fan una crida a la conscienciació dels viatgers perquè posin al dia el seu calendari de vacunes abans de marxar i tinguin en compte els consells dels professionals que els indiquen com prevenir malalties amb gestos senzills, com posar-se repel·lent de mosquit o fer-se controls després de viatges potencialment de risc.

La Unitat de Salut Internacional de Salt insta els viatgers a visitar un metge especialista abans de viatjar a països exòtics, sobretot si van a zones rurals o si l'estada serà llarga. A l'hospital de Salt han notat un increment de malalties importades com la malària, el Chagas o el Chikungunya, i destaquen que són patologies que es poden prevenir o tractar sense que provoquin problemes greus si es detecten a temps.

"El Chikungunya és sens dubte el nostre maldecap avui en dia", afirma la internista especialitzada en medicina tropical, la doctora Cristina Soler. Exposa que hi ha hagut un brot "bestial" de la malaltia a l'Amèrica Llatina. Es tracta d'una patologia que provoca febres molt altes i dolors molt intensos, que es poden arribar a convertir en crònics o fins i tot provocar invalidesa. Aquest virus es transmet per picada de mosquit. "El problema és que el mosquit que el transmet és cosí germà d'un que tenim aquí, el mosquit tigre, i tot i que els casos que hem tingut fins ara s'han pogut controlar, la por és que es pugui originar algun brot aquí", detalla Soler.

Per això, sosté que els consells que els especialistes en medicina tropical poden donar als viatgers són essencials. Per a la Chikungunya, el millor remei és el repel·lent de mosquit per evitar picades. També, el diagnòstic precoç. "Abans no podíem saber segur si era Chikungunya perquè s'assembla molt al dengue i no teníem el test específic, però ara ja sí", ressalta l'especialista.

Una altra malaltia importada potencialment greu és el Chagas. En aquest cas no pel risc de generar un brot, perquè el que transmet la malaltia en el països on hi ha el virus és una xinxa que aquí no existeix. Sí que hi ha, però, un centenar de pacients a les comarques gironines sota control per aquesta patologia. Soler explica que el Chagas pot estar anys sense manifestar cap símptoma i, quan es detecta, sol ser tard per eradicar-lo. "Amb una detecció precoç, quasi sempre el podem eliminar de l'organisme", apunta.

En aquest sentit, recomana a les persones que vagin a zones rurals dels països on hi ha Chagas (Bolívia o el Brasil, per exemple) que després vagin al metge per descartar la presència del virus.

Posar les vacunes al dia

Tant Soler com el cap de la unitat, el doctor Ramon Dalmau, asseguren que és "essencial" una visita prèvia abans de marxar per posar al dia el calendari de vacunes, prendre's els medicaments preventius per algunes malalties com ara la malària i, sobretot, saber si al país de destí hi ha alguna alerta en l'àmbit de salut pública i quines mesures de prevenció es poden prendre.

Ramon Dalmau explica que durant el mes de juny han atès un 20% més de viatgers a la unitat de vacunes de Salt i ja tenen una infermera de reforç per atendre el pic de visites. Durant el mes de juny van fer 723 visites, i des del gener han atès un total de 2.563 viatgers. Dalmau detalla que la gran majoria d'usuaris es disposen a fer un viatge de plaer.

Durant els anys més crus de la crisi s'havien frenat aquest tipus de viatges i n'hi havia molts que eren viatges de feina o per anar a buscar-se la vida a fora. El país estrella per a les vacances d'aquest estiu és Tailàndia i, en general, tot el sud-est asiàtic. En canvi, des de Salt han detectat que els gironins no viatgen a l'Àfrica per por al terrorisme gihadista i l'ebola.