Tot i estar patint un estiu molt calorós, durant aquest proper mes el mosquit tigre no estarà especialment present a les comarques gironines. La manca de pluja evita la creació d´acumulacions d´aigua i, malgrat la calor, els únics llocs on pot procrear són artificials, procedents majoritàriament dels àmbits privats. Segons el director del Servei de Control de Mosquits, Eduard Marquès, «aquest any, com que és més sec, evita que es generin tants punts de cria i això permet que es pugui controlar més fàcilment la procreació de l´insecte».

En comparació amb l´estiu de 2014, que va ser més humit, no hi ha hagut tantes demandes, però des del programa es continua vigilant especialment els nuclis urbans potencials per la cria, com per exemple els cementiris o bé els llocs amb aigua estancada. Marquès afirma que malgrat la situació actual encara queda molt d´estiu i, si el temps canvia, també ho pot fer la proliferació del mosquit tigre. La posta d´ous es fa precisament en llocs amb aigua, com plats o recipients petits. En 6 dies en poden sortir fins a 100 mosquits i cada femella pot posar una mitjana de 300 ous, motiu pel qual la multiplicació esdevé molt intensa i ràpida si no se soluciona a temps.

Sensibilització a les escoles

La primera fase del programa està adreçada al col·lectiu més jove. Va començar al març, i tot i tenir prevista la seva finalització a finals de maig -com s´havia fet en anys anteriors-, a causa de la gran demanda escolar es va allargar fins a mitjan juny.

En total, es va dirigir a 6.900 alumnes de la província de Girona repartits en 220 centres escolars, que representen un 81% del total d´escoles de la demarcació. Aquesta formació està pensada sobretot per a nens i nenes de cinquè de Primària, i els explica l´origen, la biologia i sobretot posa èmfasi en la prevenció del mosquit tigre tant en llocs públics com privats. Un cop acabat el programa de formació, enguany gairebé paral·lelament s´ha començat el període de vigilància de l´insecte, destinat a atendre les queixes i molèsties que pugui tenir la ciutadania.

La majoria dels problemes derivats del mosquit tigre vénen donats per la falta de coneixement del protocol, reflectit en actuacions quotidianes que podrien evitar-se fàcilment, com no deixar recipients amb aigua al jardí, mantenir cobertes les piscines o evitar acumulacions d´aigua en zones de drenatge o canals de desguàs.

A mitjan juny, la presència del mosquit tigre va posar en alerta els habitants de la GarrotxaGarrotxa. Les primeres deteccions del mosquit van començar a Olot, seguit de Besalú, Argelaguer, la Vall d´en Bas i les Preses. En repetir-se, aquest any també van obligar el Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa (SIGMA) i Dipsalut a posar parades informatives adreçades a la població.

Precisament, una de les funcions del Servei de Control de Mosquits, a més de les actuacions als municipis, és informar la ciutadania. De moment ja s´han repartit 35.000 tríptics en tota la demarcació de Girona i encara es preveu repartir-ne 15.000 exemplars més a causa de la gran demanda. A mitjan estiu també arrenca la campanya que informarà a través dels mitjans radiofònics.

La primera vegada que es va detectar la presència del mosquit tigre a Cataluna va ser l´any 2004 i, des de llavors, en els darrers anys s´han dut a terme campanyes anuals finançades pel Dipsalut per tal de prevenir i actuar envers la presència de l´insecte. A la Selva, l´Empordà i al Gironès són els llocs on es va detecar abans, però durant els anys que s´ha dut a terme el programa ja són 120 els municipis que han trucat algun cop al Servei de Control per buscar assessorament, ajuda en espais públics o solucionar problemes referents a llocs privats.

Possible acumulació

Segons Marquès, «ara mateix el perill és que s´acumulin postes d´ous i que de cara a les tempestes que hi sol haver a mitjan agost hi hagi més mosquit tigre i que duri ben bé fins de cara a la tardor». Així doncs, és per aquest motiu que el programa de vigilància s´allargarà fins a finals de setembre o principis d´octubre.